home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Honda N

Kako prenosi Tanjug, japanska Honda je najnoviji u nizu proizvođača automobila koji je prijavio slabiju zaradu zbog posrtanja globalne tražnje.

Profit kompanije je, kako je saopšteno, u periodu jul-septembar 2019. godine smanjen za 6,7 odsto u odnosu na godinu ranije, na 196,5 milijardi jena (1,8 milijardi dolara), usled pada prodaje automobila i motocikala, prenosi agencija AP.

Nepovoljan devizni kurs je takođe naštetio zaradi, dodaje se u saopštenju japanskog proizvođača automobila.

Tromesečni prihodi Honde smanjeni su za 2,9 odsto, na 3,7 biliona jena (34 milijarde dolara), jer je potonula prodaja u SAD, Japanu, ostatku Azije i u Evropi.

Viši poreski troškovi su se, takođe, negativno odrazili na poslovni rezultat.

Iz tog razloga, Honda je smanjila svoju celogodišnju prognozu neto dobiti za fiskalnu godinu koja se završava u martu 2020. godine na 575 milijardi jena (5,2 milijarde dolara). To je manje u odnosu na 645 milijardi jena (5,9 milijardi dolara) koliko je očekivala u avgustu, i u odnosu na 610 milijardi jena zarađenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Iz Honde poručuju da je potrebno učiniti više kako bi se smanjili troškovi i navode da je u toku najavljeno restrukturiranje.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 269Komentari