home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Digitalni ključ

Nova generacija digitalnih ključeva će funkcionisati čak i ako su telefoni potpuno prazni i ugašeni

Sve popularnija tehnologija digitalnih ključeva uskoro će postati još bolja. Naime, očekuje se da nova generacija ove tehnologije bude predstavljena u skorije vreme, prenosi portal Vrele Gume.

Tehnologija „digitalnih ključeva“ podrazumva pristup automobilu (otključavanje, zaključavanje…) preko mobilnih telefona. Nova generacija ove tehnologije nosiće ime „Digital Key 2.0“, a očekuje se da bude predstavljena krajem ove godine. Ona će imati novu platformu i potencijal da bude dostupna većem broju ljudi.

Nova generacija ove tehnologije će koristiti NFC (Near Field Communication) sistem. Takođe, ona će podrazumevati i sigurnosni čip koji će raditi nezavisno od operativnog sistema mobilnog telefona. Time će biti unapređena bezbednost, ali će postojati i mogućnost da se digitalni ključ koristi čak i kada je baterija telefona potpuno prazna.

Nema potrebe da napomenemo koliko je to zapravo veliki korak napred u odnosu na trenutnu tehnologiju. Proizvođači se nadaju da će time vozačima biti lakše da donesu odluku da se upute negde bez pravog ključa od automobila.

Međutim, ovo nije sve. Otkriveno je da se već radi i na trećoj generaciji ove tehnologije. Ona bi trebalo da ima Bluetooth Low Energy i Ultra-Wideband funkcije. Iako to ne zvuči kao puno, to znači da tehnologija pametnog ključa neće od vlasnika automobilia tražiti da se telefon primakne bravi. Još uvek ništa nije potvrđeno kada je u pitanju datum premijere nove tehnologje.

Izvor: Vrelegume.rsčitanja : 293Komentari