home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kalgari

Zagađenje, gužve u saobraćaju, loša infrastruktura, agresivno ponašanje vozača - to su samo neki od faktora koji određeni grad čine dobrim ili lošim mestom za vožnju. Donosimo pregled deset najgorih i deset ajboljih gradova za vožnju na svetu.

S milionima ljudi koji se žale na saobraćaj u gradu kojim svakodnevno saobraćaju, evropski prodavac delova automobila Mister Auto odlučio je da sprovede istraživanje koja otkriva najbolje i najgore gradove za vožnju širom sveta. I dok, generalno gledano, rezultati nisu šokantni, na listi deset najboljih i najgorih postoji dosta iznenađenja.

Mister Auto je prikupio podatke u tri glavne kategorije - infrastruktura, bezbednost i troškovi, za stotine gradova širom sveta, a zatim se smanjio na uži izbor od 100 gradova. Svaka kategorija ispituje niz manjih faktora, kao što su broj automobila po glavi stanovnika, zastoji u saobraćaju, kvalitet drumskih i javnih prevoza, kvalitet vazduha, agresivnost vozača, cene goriva, godišnji porez na puteve i drugi. Konačni indeks kombinuje ukupno 15 faktora.

Ako živite u Kalgariju u Kanadi onda ste među najsrećnijim vozačima na svetu - istraživanje otkriva da je ovo najbolji grad za vozače. Slede ga Dubai, Otava, Bern u Švajcarskoj, dok El Paso, Vankuver, Geteborg (Švedska), Dizeldorf (Nemačka), Bazel (Švajcarska) i Dortmund (Nemačka) popunjavaju Top 10 listu. Potpuno je drugačija situacija ako živite u Mumbaju, koji se svrstava u najgori grad za vožnju na celom svetu. Na drugom mestu je Ulanbator (Mongolija), a sledi ga Kalkuta u Indiji.

Na žalost, istraživanjem nisu obuhvaćeni gradovi u našoj regionu.

Deset najboljih gradova za vožnju:

1. Calgary, Kanada

2. Dubai, UAE

3. Ottawa, Kanada

4. Bern, Švajcarska

5. El Paso, SAD

6. Vancouver, Kanada

7. Gothenburg, Švedska

8. Dusseldorf, Nemačka

9. Basel, Švajcarska

10. Dortmund, Nemačka

10 najgorih gradova za vožnju:

1. Mumbai, Indija

2. Ulaanbaatar, Mongolija

3. Kalkuta, Indija

4. Lagos, Nigerija

5. Karachi, Pakistan

6. Bogota, Kolumbija

7. Sao Paulo, Brazil

8. Mexico City, Meksiko

9. Rio de Jainero, Brazil

10. Moskva, Rusija

Izvor: Klix.ba / Mister Autočitanja : 526Komentari