home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Smart Vision EQ

Kineska automobilska kompanija „Džili“ preuzela je 50 odsto udela u „Smartu“ od „Dajmlera“. Zajedno će upravljati kompanijom gradskog automobila, koja teži da postane samo električni brend. „Smart“ automobili će se od sledeće godine proizvoditi u Kini. Da li će tako Evropa ostati bez još jednog brenda?

Za mnoge koji poseduju „smart" vozila kod nas dobra je vest da će moći još bar 15 godina da imaju tehničku podršku za sadašnja vozila preko ovlašćene mreže „Mercedesa". Međutim, novi električni „smartovi" imaće izdvojenu prodaju i servis, prenosi RTS.

Novi električni modeli stižu od 2022. godine pa nadalje. „Mercedes-Benc" će voditi računa o dizajnu i stilu budućih modela, a „Džili" će voditi sektor za inženjering.

„Neće biti razlike u kvalitetu, idemo na premijum brend koji će i po standrardu plastike i standardu elektrokomponenti biti na visokom svetskom nivou", kaže Olega Kaleus iz „Dajmlera".

Glavna prodaja se očekuje u Kini koje je inače i najveće tržište u svetu.

„Imamo ambicizne planove za proizvodnju od 100.000 do 350.000 malih gradskih automobila. Godišnje to će biti veliki profit i za Mercedes ali i za Džili fabirku", tvrdi Li Šufu iz kompanije „Gili Kina".

Do lansiranja novih modela 2022. godine, sadašnji „smart" automobili nastavljaju da se proizvode u „Dajmlerovim" pogonima u Francuskoj i Novom Mestu u Sloveniji.

Izvor i video prilog na sajtu Rts.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 243Komentari