home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mazda MX-5

Mazda MX-5 i Honda NSX su na vrhu liste najpoznatijih japanskih sportskih automobila, a sada ih je Međunarodna federacija za istorijske automobile (FIVA) primila u klub odabranih.

FIVA je saopštila da Mazda MX-5 i Honda NSX, modeli koji su se pojavili 1989. godine, sada mogu da se klasifikuju među "istorijske" automobile.

Mazda MX-5

Prema propisima, istorijska vozila moraju da budu stara najmanje 30 godina, očuvana i održavana tako da su u "istorijski korektnom" stanju. Takođe, ne smeju da se koriste za svakodnevnu upotrebu i moraju da budu deo FIVA-inog "tehničkog i kulturnog nasleđa".

Uzimajući u obzir te kriterijume, FIVA poručuje da su zadovoljavajući primerci Mazde MX-5 i Honde NSX sada dobrodošli u istorijski klub.

Honda NSX

Rane verzije ovih modela, koji su postali kult, proslavljaju 30 godina na putu.

FIA je kao istorijske automobile klasifikovala rane primerke prve generacije Renaulta Clio koji se pojavio 1990. godine, kao i Lotus Carlton iz iste godine. Isti status su dobili Lamborghini Diablo, četvrta generacija Trabanta, Land Rover Discovery, Nissan Primera, Toyota Previa, Maserati Shamal, Aston Martin Virage Volante i BMW E63 Serija 3.

Predsednik FIVA-e Tiddo Bresters je rekao da istorijski automobili ne moraju da budu posebno retki ili vredni da bi pronašli svoje mesto u odabranom klubu.

Izvor: Klix.ba / Motor1. com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 310Komentari