home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lamborghini 830HP

Ljubitelji modela iz fabrike kraj Bolonje s nestrpljenjem oekuju više detalja o modelu sa V12 motorom i 830KS.

Lamborghini je trenutno među vodećim kompanijama u prodaji luksuznih crossovera (Urus), ali konstruktori nisu zaboravili kako se proizvode modeli koji su doneli svetsku slavu u svetu automobilizma. "Pobesneli bik" se vraća u velikom stilu i već sada znamo koliko je glasna njegova rika.

Jošuvek neimenovani projekat je osmišljen prošlog oktobra kada je Lamborghini tokom finalne trke Svetskog šampionata u Herezu objavio obrise novog modela. Automobil se razvija za potrebe Lamborghinijevog šampionata kompanije i koristiće se samo za trke.

Lamborghini 830-HP V12 pripada kategoriji slavnih modela Ferrari FXX-K i McLaren Senna GTR. Za razliku od pomenutih automobila, koji su u isto vreme i putnički, novi Lamborghini se neće naći u gradskoj vožnji ili na otvorenom putu.

Ponavlja se priča vezana za istoriju modela Sesto Elemento. Samo 20 vozila je sišlo s proizvodnih traka i svi su korišćni u trkačkim uslovima. Dok Sesto Elemento ima Gallardov 5,2 litarski V10 motor, još uvik misteriozni model će pokratati Aventadorov 6,5 litarski V12 motor, piše CarBuzz.

Usledilo je i unapređenje performansi motora koji sada ima 830 konjskih snaga i na stazi zvuči kao njegovi slavni prethodnici.

Prednji podokvir je napravljen od karbona i aluminijuma. Tu je smešten samoblokirajući, mehanički diferencijal i šestostostepeni menjač. Unutrašnjost prekriva aerodinamična karoserija, sa spojlerom, ventilacijskim otvorom na krovu i dvostrukim usisnim sistemima vazduha.

Lamborghini 830-HP V12 će barem delimično ličiti na model Aventador SC18 Alston koji je unikat u svetu brzih automobila.

Izvor: Klix.ba / CarBuzz

Foto i video: Lamborghiničitanja : 241Komentari