home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Autopilot

Kupovina dodatne opreme i opcija na automobilu nije nikakva novost, ali jeste način na koji se to čini. Sve veći broj proizvođača uvodi opciju da ćete mnogo toga moći da doplatite nakon što ste već kupili auto. I to ne tako što ćete otići u servis gde će vam ugraditi odgovarajući deo ili sklop. Ne. Od sada ćete dosta toga moći da doplatite odabirom u meniju automobila.

Koliko god da sve to zvuči apstraktno, Tesla uveliko koristi takve mogućnosti i ne samo to. Kako stvari stoje, proizvođač će moći i da zloupotrebi ovakav sistem doplate za razne opcije, što se, po svoj prilici, nekim vlasnicima automobila već desilo.

Naime, jedan od kupaca polovnog Tesla Modela S bio ne malo izenenađen, kada je shvatio da mu je proizvođač ukinuo vrlo skupu opciju autopilota, za koji je prvi vlasnik doplatio osam hiljada američkih dolara. Autopilot je, između ostalog, bio reklamiran od strane dilera kod koga je kupio dve godine star auto. Tokom redovnog apdejta softvera, proizvođač je odlučio da opciju autonomne vožnje u potpunosti deaktivira. Da se sve to desilo, vlasnik Modela S je saznao u ovlašćenom servisu, gde je auto odvežen na intervenciju. Rečeno mu je da nije doplatio za Autopilot i da samim tim ne može da ga koristi. U zvaničnom saopštenju Tesle se navodi i da može da doplati za tu opciju ukoliko je želi.

Slično se desilo još jednom kupcu polovnog Modela X. Auto je već imao opciju za Ludicrous mod koji je prvi vlasnik platio 20.000 dolara, pa je novi vlasnik poželeo da doplati dodatnih 5.000 dolara kako bi imao potpuno autonomnu vožnju. Kada je sve ubačeno u sistem, Tesla mu je oduzeo sve ove opcije jer nije platio prvobitnih 20.000. Isto se dogodilo i kupcu polovnog Modela X P90D, kome su ove opcije isključene dva meseca nakon što je kupio auto…

Izvor: Magazinauto.com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 2567Komentari