home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lada 4x4

Ruski terenac, popularan među Evropljanima, završava prodaju na evropskom tržištu.

Rusko terensko vozilo Lada 4x4 uskoro će nestati iz Evrope, jer ne zadovoljava ekološke standarde.

Donedavno ovo vozilo se još moglo kupiti u nekim evropskim zemljama, na primer, u Nemačkoj, gde je osnovna verzija koštala 11.990 evra, a model 4x4 Taiga 12.590 evra.

Prema podacima portala CarSalesBase.com, u 2019. godini u Evropi je prodato 2,9 hiljade automobila Lada 4x4, što je bio najbolji rezultat za poslednjih devet godina. Još 625 vozila prodato je tokom prva četiri meseca 2020. godine. Vozila koja dolaze na evropsko tržište imaju isti motor koji je dostupan i u Rusiji: benzinski motor od 1,7 litara sa 83 konjske snage.

Donedavno brend Lada u Evropi je prodavao i druge modele, kao što su Vesta i Vesta Cross, ali i oni su napustili tržište. Tako se AvtoVAZ definitivno oprostio od evropske klijentele, što je potvrdio i nemački distributer Lada Automobile GmbH Deutschland. Izvestan broj vozila distributeri još imaju na lageru, ali i to će uskoro biti rasprodato.

Povratak modela Lada u Evropu teško je predvideti. To nije u skladu sa novom strategijom alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi, u kojoj se nalazi i AvtoVAZ. Prema planu alijanse, dominantnu poziciju na evropskom tržištu zauzeće Renault i Dacia.

Izvor: Russia Beyond

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 376Komentari