home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Golf

Iako je veliki broj nemačkih proizvođača automobila dobio državnu pomoć tokom epidemije korona virusa, njihovi akcionari ipak očekuju da dobiju milijarde evra putem dividendi, piše portal Carcoops.

“Oni koji su zaista na državnoj pomoći, ne mogu u isto vreme da proslede svoj profit akcionarima. To je ružno lice kapitalizma” izjavio je Karsten Šnajeder iz nemačke Socijal-demokratske partije.

Folksvagen je, recimo, skratio radno vreme za 80 hiljada radnika, uz finansijsku pomoć države i trebalo je početkom maja da plati oko 3,3 milijarde evra za dividende, ali je to odloženo.

BMW je bio u sličnoj situaciji jer je oko 20 hiljada njegovih radnika radilo skraćeno, ali je takođe trebalo da plati dividende.

Rukovodstvo je objasnilo da je to dobro za očuvanje poverenja u investitora. Dajmler je hiljade svojih zaposlenih finansirao uz državnu pomoć, a istovremeno isplaćivao dividende. Ipak, kompanija je saopštila da će to biti znatno manje nego prošle godine. Ova praksa nije zastupljena samo kod proizvođača automobila.

Nemački biznis magazin iz Dizeldorfa Handelsbat, objavio je da 75 odsto od 160 korporacija koje se nalaze na nemačkoj berzi, ima nameru da se drži svog plana u vezi sa dividendama, iako mnoge od njih koriste skraćeno radno vreme i veliku pomoć države.

Izvor: Seebiz.eu / Carscoops.com

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 425Komentari