home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bugatti Type 55

Stručnjaci međunarodne konsultantske agencije Knight Frank analizirali su karakteristike tržišta najskupljih automobila u okviru ograničenja zbog pandemije Covid-19.

Globalna kriza izazvana restriktivnim režimom zbog pandemije Covid-19 negativno je uticala i na prodaju luksuznih roba. Istovremeno, od početka 2020. godine rastu dva tržišta: klasični automobili i umetnički predmeti, čija je cena porasla za 3,3 odsto, odnosno jedan odsto. Takve podatke pruža konsultantska agencija Knight Frank, koja je ažurirala indeks investicione atraktivnosti luksuzne robe (KFLII).

Prema HAGI (Historic Automobile Group International), tržište klasičnih automobila je bilo stabilno tokom izbijanja pandemije, a u prva četiri meseca 2020. godine, pokazalo je rast od 3,29 odsto. Automobili Ferrari pokazali su najviši indeks.

Knight Frank napominje da su, prema rezultatima 2019. godine, vrednost klasičnih automobila padala je za sedam odsto, međutim u proteklih 10 godina cene su im porasle za 194 odsto.

„Pre karantina, automobili su se prodavali na prestižnim aukcijama po visokim cenama: u Parizu, Skotsdejlu i Ameliji. Na primer, 2,8 miliona dolara plaćeno je za model Ferrari Enzo iz 2003. godine (Sothebi's) i 2,2 miliona dolara za model Rolls-Royce Silver Ghost iz 1914. godine (Gooding & Co). Međutim, najveći posao godine bila je prodaja modela Bugatti Type 55 Super Sport Roadster iz 1932. godine za 7,1 milion dolara na aukciji Bonhams“, rekla je Marina Shalaeva, direktor odeljenja za strane nekretnine i privatna ulaganja u Knight Frank.

Aktivnost na ovom tržištu značajno se smanjila, jer su skoro sve najavljene aukcije otkazane. Zbog toga obnova može da potraje mesecima ili čak godinama. U isto vreme, već može da se vidi povećana prodaju i na internetu i u stvarnoj prodaji. Istovremeno, Dietrich Hatlap iz HAGI-a napominje da ime i retkost automobila nemaju uvek dovoljnu težinu za kupca koji nije spreman da kupi veoma skup automobil bez prethodnog pregleda. Prema ovom stručnjaku, u ovakvoj situaciji prodaja automobila u dobrom stanju koji mogu da se koriste za dnevna putovanja biće najuspešnija.

Izvor: Netauto.rsčitanja : 292Komentari