home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Pay

Dizel skandal iz 2015. naneo je štetu nemačkom proizvođaču na više načina, a osim reputacije stradao je i bankovni račun kompanije.

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) saopštila je ove nedelje da je Volksvagen u vidu odštete isplatio više od 9,5 milijardi dolara kupcima u SAD, koji su - pre izbijanja dizel afere - upravo zbog reklamne kampanje o "čistom dizelu" kupili automobil tog nemačkog proizvođača. Kako se navodi, u ovu sumu je uključen i novac isplaćen vlasnicima vozila marke Porsche, koja je deo VW grupacije.

Kupcima Volkswagen ili Porsche vozila, koja su se reklamirala kao automobili sa "čistim dizel motorima", ponuđene su dve mogućnosti nadoknade štete. Oni su mogli da vrate proizvođaču svoje vozilo uz određenu novčanu kompenzaciju ili su mogli da se opredele da im automobil bude modifikovan o trošku kompanije u skladu sa normama koje je propisala američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Izveštaj koji je objavio FTC pokazuje da je više od 86 odsto vlasnika "čistih dizelaša" odlučilo da vrati svoje vozilo uz kompenzaciju.

Podsećamo, VW grupacija je 2015. godine priznala da je u više od 550.000 dizel vozila prodatih u SAD ugradila tajni uređaj kako bi lažirala rezultate na testu emisije izduvnih gasova. Kako se navodi, mnoga od ovih vozila nikada ne bi zadovoljila propisane ekološke standarde da kompanija nije instalirala prevarantski uređaj, jer u vazduh emituju i do 40 puta više azotnih oksida nego što je dozvoljeno.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 198Komentari