home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Potrošnja goriva

Pripremaju se velike promene ne tržištu Evropske unije i sigurno je da će se prosečni vozni park, odnosno zastupljenost automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem i električnih automobila te plug-in hibrida, značajno promeniti.

Prema novim idejama Evropske komisije, emisije CO2 automobila po kilometru bi morale da padnu za 50 posto od 2021. do 2030. godine, a ne za 37,5 posto kako je prethodno planirano. Šta to konkretno znači? Mnogo više plug-in hibrida i električnih automobila u proizvodnji, koji emituju malo ili nimalo CO2 u vožnji. Međutim, sigurno je da će i EU pratiti i stvarnu potrošnju plug-in hibrida za koje se sumnja da ih vozači uopšte ne pune strujom i da funkcionišu kao klasični hibridi te emituju mnogo više CO2 u stvarnim uslovima.

Te 2030. godine prosečna potrošnja novih automobila bi trebalo da bude oko 2,0 l/100 km ili u proseku 45 g/km CO2. Naravno, da je to nemoguće postići s automobilima opremljenim klasičnim motorima i već sada se prave kalkulacije da će u ukupnoj prodaji novih automobila električna vozila 2030. godine činiti 50 posto.

Dobra vest za kupce je da se očekuje da će prosečni električni automobil koštati kao benzinski ili dizelski modeli negde oko 2025. godine – zbog pada cene baterija.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 371Komentari