home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo XC40 Recharge

Volvo Cars je objavio da je kreirao novi finansijski okvir koji bi trebalo da mu pomogne u transformaciji u proizvođača električnih automobila.

Okvir će pripremiti teren za izdanje prve zelene obveznice, čime će se prikupiti novac za razvoj novih modela električnih automobila i povećanje proizvodnih kapaciteta za baterije i za električna vozila, objašnjavaju u Volvou čiji vlasnik je kineski Geely Holding.

Kineska kompanija je kupila Volvo 2010. godine od američkog Ford Motora.

Iz švedske kompanije najavljuju i da će novac prikupljen u sklopu novog okvira uložiti u projekte povezane s klimom.

„Naš okvir zelenih finansija omogućava investitorima da učestvuju u transformaciji kompanije Volvo Cars u proizvođača električnih automobila“, rekao je izvršni direktor Hakan Samuelsson.

Kompanija namerava da do 2025. smanji udeo ugljenika u svakom proizvedenom automobilu za 40 posto a do 2040. bi trebalo da postane klimatski neutralna.

Ciljeve zacrtane za 2025. planiraju da ostvare tako što će polovinu prihoda na globalnom nivou ostvarivati prodajom električnih automobila i povećati udeo reciklirane plastike u novim automobilima na 25 posto.

U prvoj polovini ove godine hibridni automobili, koji kombinuju električni s motorom na unutrašnje sagorevanje, činili su skoro četvrtinu prodaje Volvoa u Evropi, navodi Reuters.

Izvor: Seebiz.eu / Reuters

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 297Komentari