home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
ZG Auto Show

Potražnja za novim automobilima u Hrvatskoj je u prvih 10 meseci ove godine pala najsnažnije među zemljama EU-a, a pandemija koronavirusa teško je pogodila i potražnju na nivou Unije, pokazali su podaci automobilske industrije.

U periodu od januara do oktobra u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrovano je ukupno osam miliona novih automobila, što predstavlja pad za 26,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštilo je Udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA.

"I u prvih deset meseci ove godine covid 19 je ostavio trag bez presedana na potražnji za automobilima", zaključuje Udruženje.

Među vodećim tržištima najviše je pao broj registrovanih novih automobila u Španiji, za 36,8 posto. Sledi Italija s padom potražnje za 30,9 posto, Francuska s 26,9 posto i Nemačka gde je smanjena 23,4 posto.

U Hrvatskoj je u u periodu od januara do oktobra prema ACEA-inim podacima registrovano ukupno 31.348 novih automobila, što predstavlja pad za 43,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, najveći među zemljama Unije.

Novi udarac u oktobru

Nakon kratkotrajnog oporavka u septembru, kada je potražnja za novim automobilima u EU porasla 3,1 posto, oktobar je ponovo doneo pad budući da je nekoliko zemalja ponovo uvelo ograničenja kako bi suzbile novi talas zaraze covidom 19.

U 26 zemalja EU-a je registrovano 953.316 novih automobila, za 7,8 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mesecu, saopštava ACEA.

Broj registrovanih novih automobila je pao u svim zemljama EU-a osim u Irskoj i Rumuniji, pokazuje izveštaj ACEA-e.

Među četiri najveća tržišta daleko najveći pad potražnje za novim automobilima je zabeležila Španija, za 21 posto. U Francuskoj je smanjena 9,5 posto, a u Nemačkoj samo 3,6 posto.

U Italiji je bila gotovo na nivou prošle godine.

Najveći pad potražnje beleže Letonija i Slovačka, za nekih 29 posto.

U Hrvatskoj su u oktobru prema podacima ACEA-e registrovana 3.102 nova automobila, za 24 posto manje nego u istom prošlogodišnjem mesecu. U septembru je njihov broj pao 12,8 posto.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhivačitanja : 263Komentari