home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Peugeot 208

Najjača evropska tržišta automobila zabeležila su najveći godišnji pad prodaje u poslednjih nekoliko decenija, ali će se i uz trenutna ograničenja zbog koronavirusa oporaviti početkom ove godine

Registracija novih automobila je pala za 23,7 posto u 2020. godini ili za tri miliona vozila, na 9,9 miliona, saopštava Evropsko udruženje proizvođača automobila.

Kako piše Tportal.hr, registracije su prošle godine pale za oko 25 posto u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Španijij, pet najvećih evropskih zemalja što se tiče prodaje automobila, prema industrijskim udruženjima i ministarstvima saobraćaja. Ponovni zamah pandemije Covida-19 navelo je nekoliko vlada da ponovo sprovedu mere zaključavanja koje će se verovatno ukinuti već krajem januara.

Nemačke registracije novih automobila pale su 19 posto u 2020. godini, prema podacima nemačke Savezne uprave za automobilski saobraćaj (Kraftfahrt-Bundesamt ili KBA). Dalje, prodaja je pala za 32 posto u Španijij, 29 posto u Velikoj Britaniji, 28 posto u Italiji i 25 posto u Francuskoj. Spomenimo samo da je prodaja novih automobila od svih 27 EU zemalja (plus Velika Britanija) pala najviše u Hrvatskoj, čak 42,7 posto.

Trgovačka grupa automobilske industrije u Velikoj Britaniji, Društvo proizvođača i trgovaca motorima (Society of Motor Manufacturers and Traders ili SMMT), saopštava da je pad u prodaji novih automobila u Velikoj Britaniji najgori od 1943. godine.

Podaci pokazuju veliki uticaj koronavirusa na evropsku automobilsku industriju prošle godine u odnosu na Kinu i SAD, gde je prodaja automobila bila ipak nešto otpornija.

Stalni niski nivo potražnje predstavlja rizik za privredu evrozone koja se u drugoj polovini prošle godine oslanjala na prerađivački sektor u usponu oporavka. 'U dubokoj smo krizi', rekao je u intervjuu Pierre-Louis Debar, šef statistike francuske automobilske industrije (Comité des Constructeurs Français d’Automobiles ili CCFA). 'Opsežnija je od svega što smo videli u prošlosti.'

Analitičar Bloomberg Intelligencea Mike Dean rekao je da bi evropsko tržište automobila moglo ojačati u drugom tromesečju ako vlade ukinu zaključavanje. Ipak, Bloomberg predviđa da će prodaja u 2021. godini biti niža za oko 15 posto u odnosu na 2019. godinu. 'Prvi kvartal 2021. biće težak', rekao je Dean.

Elektrifikovana vozila u usponu

Električna vozila su svetla tačka u regiji, a Bloomberg procenjuje da su hibridna, priključna hibridna (plug-in) i potpuno električna vozila prvi put premašila prodaju dizel automobila u prošlom tromesečju.

Nemački KBA je u prošlu sredu saopštio da je prodaja čisto električnih automobila porasla više od 200 posto u 2020. godini, pri čemu je Volkswagen Grupa zauzela 17 posto udela u segmentu, a sledi Mercedes-Benz s 15 posto.

U Francuskoj su potpuno električni automobili činili 6,7 posto ukupne prodaje tokom godine, u poređenju s 1,9 posto u 2019. godini. Renault Zoe je bio najprodavaniji EV u Francuskoj s 37.409 prodatih primeraka, daleko ispred 6477 Teslinih Modela 3 i 4187 Volkswagenovih ID.3 registrovanih u zemlji.

Izvor: Tportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 251Komentari