home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ćelije

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izgradiće u okolini Berlina i fabriku baterijskih ćelija za automobile u koju planira da uvede novu, inovativnu proizvodnu tehnologiju, tvrde upućeni izvori.

Fabrika će proizvoditi novu vrstu ćelija, šest puta veće baterijske snage, koja će zauzimati manje prostora i trošiti manje energije, rekli su izvori. Budući da će biti snažnije, svaki automobil će zahtevati manje ćelija, objašnjavaju, dodajući i da će razmak između dva punjenja biti povećan za 16 posto.

Fabrika baterija biće sastavni deo planirane Tesline gigafabrike na periferiji Berlina. Kompanija će nove baterijske ćelije u Gruenheidu prvo početi da ugrađuje u Model 3 a u sledećoj fazi nova tehnolgija će se koristiti i u ostalim modelima, uključujući teretna vozila.

Datum početka izgradnje fabrike baterija još nije određen dok su radovi na fabrici automobila na istoj lokaciji već u punom zamahu. Tesla je svojevremeno najavio da će fabrika početi s radom u julu i da će proizvoditi do 500.000 automobila godišnje, uz angažman 12.000 radnika. Kompanija traži i više od 1.000 radnika za proizvodnju baterija, iako još nije poznato kada će dobiti dozvolu za otvaranje, napominje dpa.

Izvor: Seebiz.eu / dpačitanja : 284Komentari