home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
EV test

Norveški autoklub (NAF) je odlučio sa sprovede test mereći domet svakog električnog vozila vozeći ga dok se ne ugasi. Test je trebalo da uporedi stvarni električni domet u stvarnim uslovima sa zvaničnim podacima.

Ti brojevi potiču iz Svetskog harmonizovanog postupka ispitivanja lakih vozila ili WLTP-a, koji određuje ciklus vožnje koji se koristi za procenu približnog dometa EV-a. Ukupno je testiran 21 automobil, a svaki je vozio sve dok se nije ispraznio akumulator i ugasio. Svaki automobil se vozio istom rutom istog dana, s istim postavkama kontrole klime kako bi pokušale da se ograniče potencijalne razlike u uslovima ispitivanja. Testiranje je podrazumevao mešavinu vožnje u gradu, makadama i autoputa, kao i planinski prevoj koji je dodao promene visine.

Kako piše Revija HAK, najviše je impresionirao BMW iX3 koji su test vozači vozili 556.2 km pre nego što se zaustavio. To je 20 posto više od WLTP procene, ili tačnije 106 km.

Prema podacima NAF-a, od ukupno 21 testiranog vozila, 18 je premašilo svoj fabrički određeni domet. Tri vozila koja to nisu uspela su Polestar 2, Citroen e-C4 i Xpeng G3 koji su pali za 3, 5, odnosno 12 km. Međutim, čak su i ova tri modela pokazala impresivne rezultate, uzimajući u obzir činjenicu da ciklus testiranja WLTP često daje optimistične rezultate koji u stvarnosti ne mogu da se postignu.

Tesla Model 3 Long Range je bio ukupni pobednik i uspeo je da postigne impresivnih 654.9 km. Sledeći je bio Ford Mustang Mach-E Long Range RWD 617.9 km ili samo 27 km manje od Tesle. NAF ističe da je Model 3 koji je testirao ažurirana verzija s dometom WLTP od 614 km. Na primer, Volkswagen ID.3 je uspeo da pređe 421 km, a zvanični domet mu je 418 km (model ID.3 PRO 539 km fabrički, na testu 564 km). Sjajna je Hyundai Kona s fabričkim dometom 484 km te stvarnim dometom 537 km.

Važno je napomenuti da su svi automobili vozili dugo nakon što je njihov predviđeni domet dostigao nulu. Mach-E i Model 3 su dostigli granicu od 0 km na oko 600 km, ali vozili su skoro 55 ili 18 km nakon što su došli na nulu.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: NAFčitanja : 1446Komentari