home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Jean-Pierre Ploue

Lancia je trenutno samo senka nekadašnje slavne marke, ali kompanija Stellantis tvrdi da ima planove za njenu budućnost. To je potvrđeno imenovanjem francuskog dizajnera Jean-Pierre Plouea koji će nadgledati mlade talente Lancia Designa u Torino Centro Stile.

Karijera Jean-Pierre Plouea je započela u Renaultu (1985-1995) gde je dizajnirao Twingo (1992) i druga zanimljiva vozila pod upravom Patricka Le Quementa. Zatim je prešao u Volkswagen Design Center (1995-1998) i Ford (1998-1999) pre nego što je prešao u PSA Grupu.

1999. godine je postao šef Citroen Design Centra, nadgledajući stvaranje nekoliko serijskih modela i futurističkih konceptnih automobila poput C-SportLounge (2005), C-Metisse (2006) i GT (2008). Zahvaljujući njegovom radu na transformaciji imidža francuskog brenda, deceniju kasnije unapređen je u direktora dizajna za celu PSA grupu, a nedavno je postao glavni direktor dizajna kompanije Stellantis.

Danas Ploue ima težak, ali prilično zanimljiv izazov da Lanciju vrati iz mrtvih. Zastareli Ypsilon - prvi put predstavljen 2011. godine i još uvek u prodaji na italijanskom tržištu nakon brojnih, ali diskretnih poboljšanja - jedini je model u Lancia asortimanu, tako da iskusni dizajner mora da obavi mnogo posla kako bi uspostavio novi jezik dizajna za italijanski brend.

„Lancia renesansa je zaista uzbudljiv izazov“, rekao je Ploue. „Lancia je ikonski brend, kome će biti vraćen centralni istorijski položaj u Evropi, koristeći svoj ogromni potencijal.“

Lancia će imati koristi od kompanije Stellantis, zajednički razvijajući nove modele sa Alfom Romeom i DS Automobilesom kako bi to bilo održivo poslovanje u budućnosti. Pretpostavljamo da će prvi novi model biti elektrifikovani premium B-SUV zasnovan na CMP platformi (Peugeot 2008, DS 3 Crossback, Opel Mokka itd.).

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Izvor: Carscoops.comčitanja : 443Komentari