home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Leaf

Velika Britanija pregovara sa šest firmi o izgradnji fabrika baterija za električna vozila, piše Financial Times, pozivajući se na upućene izvore.

Ford Motor, Nissan Motor, LG, Samsung i novoosnovana preduzeća Britishvolt i InoBat Auto pregovaraju s britanskom vladom i lokalnim vlastima o lokacijama potencijalnih fabrika i o finansijskoj podršci saznaje FT.

U početnoj fazi razgovora s vladom, Ford je istakao da istražuje mogućnost proizvodnje baterija u Velikoj Britaniji koje bi se zatim otpremale u Tursku i ugrađivale u električnu verziju njihovog Transit Vana, navodi list.

Nissanovi razgovori s vladom o izgradnji fabrike baterija u proizvodnom kompleksu u Sunderlandu zavise od troškova energije, a LG i Samsung su tek počeli razgovore o ulaganjima.

Predstavnica ministarstva preduzetništva je rekla za FT da je vlada “posvećena izgradnji gigafabrika i nastavlja blisku saradnju s investitorima i proizvođačima vozila da bi ubrzala planove o masovnoj proizvodnji baterija u Velikoj Britaniji”.

Šest kompanija i britanska vlada nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtev da komentarišu FT-ov izveštaj.

Vlada planira da zabrani prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila od 2030. i hibrida od 2035., pa će fabrike morati da se okrenu proizvodnji električnih modela.

Trenutno se u Evropi planira izgradnja 38 gigafabrika, citira FT navode ekološke lobističke grupe Transport & Environment, a u Velikoj Britaniji javnost je obaveštena samo o projektu Britishvolta.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 268Komentari