home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Land Rover Defender

Land Rover je privremeno zaustavio proizvodnju u Nitri u Slovačkoj, i to zbog stalne nestašice poluprovodnika koja je omela globalnu automobilsku industriju.

Fabrika u Slovačkoj, koja pored Defendera proizvodi i Discovery sa sedam sedišta, tako postaje još jedno postrojenje Jaguar Land Rovera na koje utiče nestašica poluprovodnika (ili čipova), piše Autocar.

U aprilu je naime Jaguar Land Rover (JLR) zaustavio proizvodne linije na svojim lokacijama Castle Bromwich i Halewood u Velikoj Britaniji, zaustavljajući proizvodnju Jaguara XE, XF i F-Type, kao i Land Rover Discovery Sport i Range Rover Evoque. U to vreme, JLR je držao u pogonu fabrike Nitra i Solihull, ali sada je, kako piše The Times, primoran da zaustavi i proizvodnju u Slovačkoj.

Iz JLR-a kažu i ovo: "Kao i drugi proizvođači automobila, trenutno se suočavamo sa prekidom lanca snabdevanja, uključujući globalnu dostupnost poluprovodnika, što utiče na naše planove proizvodnje. Kao rezultat, prilagođavamo plan proizvodnje u nekim našim pogonima. Usko sarađujemo sa pogođenim dobavljačima da bi rešili probleme i umanjili uticaj na narudžbine kupaca kad god je to moguće."

Nije određen konkretan vremenski okvir za ponovno otvaranje slovačke fabrike, koja ima kapacitet od 150.000 jedinica godišnje, što je više od petine JLR-ove proizvodnje u 2019. godini, pre početka pandemije.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 482Komentari