home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
L-Charge

Ovaj mobilni punjač može do kraja da napuni vaš elektromobil Porsche Taycan ili Tesla za samo 8 minuta – dok vi popijete kaficu kod kuće ili na poslu, ili za vreme zastoja na putu.

Ruska kompanija L-Charge prezentovala je sredinom jula najmoćniji punjač elektromobila na svetu. Do kraja 2021. godine će miniven ove kompanije sa moćnom mobilnom baterijom početi da izlazi na ulice Londona, Pariza i Njujorka. Pomoću njega će vlasnici elektromobila moći za 8 minuta da napune svoj auto „do vrha“, ne izlazeći iz kuće.

Sredinom 2021. godine u svetu će biti oko 7.600.000 elektromobila. Prema oceni proizvođača automobila, taj broj će se već krajem decenije popeti na 400.000.000. Drugim rečima, 2030. godine će 30% automobila u svetu imati električni pogon.

„Ta tendencija podstiče razvoj infrastrukture. Sada u celom svetu postoji samo stacionarno punjenje elektromobila, a ne postoji nijedna kompanija osim naše L-Charge koja bi napravila mobilni punjač i došla na kućnu adresu da napuni vaše vozilo“, izjavio je za Russia Beyond generalni direktor kompanije Dmitrij Lašin za vreme prezentacije modela sredinom jula.

Po njegovim rečima, sada punjenje Tesle traje od 8 časova do 24 časa.

„U 21. veku se ne sme trošiti sat i više vremena na punjenje automobila. Naš cilj je da napravimo uređaj koji za 400 sekundi može da napuni auto tako da pređe 400 km. Sada nam treba 8 minuta za kompletno punjenje akumulatora na modelu Tesla“, istakao je generalni direktor. 

Po njegovoj proceni, jedan kilovat-čas će koštati klijente 40-60 centi. Punjenje će moći da se naruči i preko aplikacije na telefonu.

L-Charge

„Aplikacija L-Charge će funkcionisati kao Uber. Pozovete vozilo i posle određenog vremena naš miniven već stoji ispod vašeg prozora i puni vaš elektromobil“, dodao je Lašin.

Kompanija ističe da je ovaj projekat inovativni i da nijedan elektrogigant (Electrify America, Tesla Super Charge itd) nije napravio i ne planira da u skorije vreme napravi uređaj sličan ovome.

„U kompaniji British Petroleum nam je rečeno da je njima jednostavnije da kupe naš proizvod ili da otvore park naših vozila u Londonu i njegovim predgrađima, nego da od početka prave svoj model. Posle Britanaca sa nama su uspostavili kontakt i Francuzi i predložili da kod njih otvorimo park miniven vozila L-Charge“, rekao je Lašin.

Samostalni preduzetnik takođe može da nabavi miniven vozila L-Charge i da otvori svoju „pumpu na točkovima“.

Jedno vozilo košta 12 miliona rubalja (oko 150.000 dolara). Da bi mu se aparat isplatio preduzimač treba da puni 40 vozila na dan. Lašin procenjuje da će jedan miniven potpuno otplatiti samoga sebe za dve godine.

Izvor: Russia Beyondčitanja : 462Komentari