home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Moskva

Moskva, glavni grad jednog od najvećih svetskih izvoznika ugljovodonika, planira da podstakne korišćenje električnih automobila, piše Tanjug. I to instaliranjem razuđene infrastrukture za njihovo punjenje u narednim godinama, to je kazao šef gradskog sekretarijata za saobraćaj Maksim Liksutov.

Upotreba električnih automobila u Moskvi, prestonici zemlje koja je jedan od globalnih naftno-gasnih divova, znatno zaostaje za ostalim evropskim glavnim gradovima. Međutim, Moskva planira da instalira 200 električnih stanica za punjenje godišnje počev od 2022. godine, navodi Liksutov u intervjuu za Rojters.

"U Moskvi sada ima oko 2.000 električnih automobila i njihov broj se svake godine povećava za oko 10-15 odsto. Mora da se radi na infrastrukturi za punjenje kako bi taj rast bio veći", dodao je on. Prirodno je, kaže, da će Moskva, grad od preko 12,5 miliona stanovnika, slediti globalni trend koji je poslednjih godina doživeo procvat u pogledu korišćenja električnih vozila.

Ruska prestonica će, ističe Liksutov, do 2023. imati oko 600 gradskih punionica. Takođe želi da zameni flotu javnog prevoza - pre svega svoje autobuse - koji će za osam godina, kako navodi, trošiti samo zelenu energiju.

Od procenjenih 45 miliona automobila koji se voze u Rusiji, samo 11.000 je bilo električnih početkom ove godine, koji su na raspolaganju imali oko 1.000 punionica, prema podacima kompanije za proizvodnju električne energije RusHidro. Poređenja radi, Evropska unija je imala više od milion električnih automobila do kraja 2019. godine, pokazuju podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila.

Udruženje evropskih preduzeća (AEB), lobi organizacija stranih investitora u Rusiji, predviđa da će ove godine u toj zemlji biti prodato najmanje 1.000 električnih automobila, i očekuje da će se to tržište nadalje udvostručavati na godišnjem nivou.

Liksutov je rekao da će se Moskva pridržavati međunarodnih smernica koje preporučuju gradovima da instaliraju veću infrastrukturu za punjenje nego što je inicijalno potrebno kako bi se podstakla buduća potražnja. Ruska metropola će takođe krenuti s procesom odobravanja privatno instaliranih stanica za punjenje.

"Gradske vlasti moraju da preduzmu prve korake", zaključio je Liksutov.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 208Komentari