home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Rolls-Royce Ghost

Kako bi proslavio 144. rođendan Charlesa Stewarta Rollsa, suosnivača kompanije, proizvođač automobila je poveo njegov ‘Duh‘ (automobil Ghost) na hodočašće kroz London kako bi se prisetio nekih od mesta povezanih s njegovim životom.

Kako piše Jutarnji.hr, prva ‘stanica‘ se nalazila u ulici Hill Street 35, gde je 27. avgusta 1877. rođen Charles Stewart Rolls. On je, za razliku od svojeg partnera Henryja Roycea, rođen u privilegovanom životu i stekao najbolje obrazovanje. Henry Royce je s druge strane sa samo 10 godina počeo da radi kao dostavljač telegrama.

Rolls-Royce Ghost

Zatim se ‘Duh‘ zaustavio na adresi Picadilly 119, koja je bila dom Royal Aero Kluba do 1961. godine. Suosnivač Rolls je 1901. godine tu započeo svoju letačku karijeru kao balonista, te je leteo više od 170 puta i osvojio zlatnu medalju Gordona Bennetta 1903. godine za najduže izdržano vreme u vazdušnom balonu.

1910. godine je krenuo na let s pogonom i zaradio drugu pilotsku dozvolu koja je ikada izdata u Engleskoj. Iste godine je postao prvi Englez koji je avionom preleteo La Manš i prva osoba koja je letela iz Engleske u Francusku i nazad bez prestanka.

Rolls je takođe bio suosnivač Kraljevskog automobilskog kluba (RAC), što je bila sledeća stanica ‘Duha‘. Zahvaljujući RAC-u, 1904. godine je konačno upoznao svog poslovnog partnera Henryja Roycea. Konačno, Ghost se zaustavio na ulici Conduit 14-15 koja je većinu 20. veka služila kao sedište West Enda u Rolls-Royce LTD-u.

Od 1905. do svoje prerane smrti avionskom nesrećom 1910. godine, Rolls je ovde imao svoju kancelariju. To mesto je stotinu godina kasnije, 2010., počašćeno ‘Plavim paketom engleske baštine‘.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Rolls-Roycečitanja : 490Komentari