home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Peugeot e-Traveller

Kompanija Vulkan Enerdži sa sedištem u Australiji, koja se bavi preradom litijuma saopštila je da je potpisala obavezujući sporazum sa proizvođačem automobila Stelantis o snabdevanju litijum hidroksidom iz svog nemačkog projekta za početni petogodišnji period.

“Stelantis planira da uloži preko 30 milijardi evra do 2025. godine kako bi elektrifikovao svoju liniju vozila, koristiće litijum u tri svoja pogona za proizvodnju baterija u Evropi”, navela je kompanija Vulkan Enerdži u saopštenju.

Najava dolazi nedelju dana nakon što je Vulkan Enerdži potpisao drugi ugovor sa francuskim proizvođačem automobila Reno o snabdevanju između 26.000 i 32.000 metričkih tona litijumskih hemikalija za baterije iz svojih geotermalnih nalazišta slane vode u Nemačkoj.

Kompanija Vulkan Enerdži već ima ugovore o snabdevanju sa belgijskom grupom za reciklažu Umicore NV i južnokorejskim LG Chem Ltd.

Litijum je osnovna komponenta za pravljenje litijum-jonskih baterija koje se koriste u električnim vozilima. Ubrzo je postao popularan kako se svet kreće ka čistijim oblicima energije.

Automobilski konglomerat pod imenom Stelantis je nastao, posle višemesečnih pregovora i kompleksnih promena, spajanjem kompanija Fijat Krajsler automobili i Pežo-Sitroen, čime je postao četvrta najveća automobilska kompanija na svetu.

Izvor: BizLife.rs / Rts.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 655Komentari