home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
EV

Prema najnovijem izveštaju Društva proizvođača i trgovaca vozila (SMMT), potražnja za električnim ili elektrifikovanim automobilima nije usklađena s rastom javne mreže za njihovo punjenje.

Nacionalna infrastruktura Velike Britanije ne uspeva da drži korak s prodajom električnih vozila, deceniju pre nego što je Vlada zabranila prodaju novih automobila s unutrašnjim sagorevanjem, piše Jutarnji.hr.

U Velikoj Britaniji je do sada ove godine instalirano ukupno 4109 novih standardnih javnih punionica na 212.181 registrovanih električnih i plug-in hibridnih vozila. Drugim rečima, samo jedan punjač se instalira na svaka 52 nova električna ili elektrifikovana automobila, što je 'nedovoljna stopa za poboljšanje korisničkog iskustva za kupce električnih vozila', navodi SMMT.

Trgovačko telo ističe da je britanska javna infrastruktura za punjenje EV-ova zaostala za potražnjom i pre 2021. Podaci pokazuju da je na kraju 2019. godine 11 električnih ili elektrifikovanih vozila delilo jedan javni uređaj za punjenje. Do kraja 2020. godine jaz je povećan na 16 EV-ova na jedan punjač.

Drugi izveštaji pokazuju da su većina trenutnih kupaca električnih vozila imućni pojedinci koji mogu da si priušte skupe električne modele i verovatno imaju vlastite punjače u svojim domovima. Međutim, da bi veća populacija prešla na struju, potrebna su velika poboljšanja u infrastrukturi. Vlada Velike Britanije je već donela novi zakon po kojem svaka 'nova zgrada mora da ima ugrađene punjače za električna vozila'.

U proseku, plug-in vozila su do sada ove godine činila jedan od svakih šest novih automobila registrovanih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potražnja će rasti kako proizvođači dodaju sve više EV-ova u svoju ponudu.

Južna Koreja, s odnosom EV-ova na punjač 3:1, Holandija (5:1), Kina (9:1), Francuska (10:1), Belgija i Japan (obe 13:1) nude bolju pokrivenost svojim vozačima električnih vozila, iako Velika Britanija neznatno nadmašuje Nemačku (17:1).

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: SMMTčitanja : 390Komentari