home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW Z4

BMW će privremeno prekinuti proizvodnju modela Z4 (kao i Serije 5) u fabrici Magna Steyr u Austriji, gde se aktuelni Z4 proizvodi od novembra 2018. godine.

Kako navodi Österreichischer Rundfunk (ORF), prekid proizvodnje je najavljen za ponedeljak, 14. mart 2022, i biće na snazi dve nedelje. Nedostatak delova, posebno kablova iz Ukrajine, glavni je uzrok pauze u proizvodnji kao rezultat tekućeg sukoba između Rusije i Ukrajine.

Još uvek nije jasno da li će se proizvodnja nastaviti posle dve nedelje, jer će to zavisiti od toga da li će problemi u lancu snabdevanja biti rešeni do tada.

Portparol Magne je u saopštenju naveo da će pogođeni zaposleni biti primorani da iskoriste dane godišnjeg odmora. Drugi će raditi kod kuće sa kraćim radnim danima, dok će neki biti primorani da koriste prekovremene sate.

Takođe je nejasno da li je ovaj nedostatak delova uticao na proizvodnju Toyote Supre.

Prošlog meseca se inače pojavio izveštaj koji kaže da će BMW Z4 biti ukinut 2025. godine. U vestima se tvrdilo da nemački proizvođač automobila nije zadovoljan brojkama koje roadster donosi kompaniji. Zaustavljanje proizvodnje će sigurno dodatno uticati na prodaju Z4, koja nije baš velika. Treba napomenuti da je BMW prodao samo nešto preko 2.400 jedinica Z4 do kraja 2021. BMW je odbio da komentariše pomenuti izveštaj, rekavši da „ne može da spekuliše o budućoj ponudi proizvoda“.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 510Komentari