home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW ID.3

Jedno od ključnih pitanja električne mobilnosti jeste da li su automobili poput Volkswagena ID.3 jeftiniji od Golfa? Konkretni modeli su samo primer, ali troškovi kupovine i održavanja su ono što muči potencijalne kupce.

Nemački autoklub ADAC je stavio sve troškove na papir i proglasio pobednika. Ipak idemo redom…

Viši troškovi kupovine električnog automobila (ID.3 36.960 evra, Golf benzinac 32.460 evra) nadoknađeni su drugim troškovima kao što su osiguranje, porez na vozila, troškovi održavanja i popravke, troškovi goriva i struje. U ukupnom bilansu su primetni i relativno niži troškovi održavanja i rada električnih automobila. ID.3 košta 47,2 centi po kilometru, dok je Golf gotovo deset centi skuplji (56,9 centi). ID.3 je na kraju jeftiniji, piše Revija HAK.

Ako se uzme u obzir i nemački ekološki bonus pri kupovini ID.3 od 9000 € – koji bi ipak trebalo da se smanjuje u narednim godinama – kupovima električnog automobila je takođe oko 5000 € jeftinija od benzinskog motora. To takođe utiče na gubitak vrednosti, koji je manji i, prema ADAC-u, najveći je troškovni faktor.

Za sada su električni automobili ipak preskupi i još se ne čine kao povoljna opcija kupcima. Kada njihova cena padne, verovatno će početi da zauzimaju sve veći udeo na tržištu.

ADAC-ovi proračuni se baziraju na prosečnom periodu održavanja od pet godina s godišnjom kilometražom od 15.000 kilometara. Budući da cene goriva trenutno variraju, za kalkulacije je korišćen prosek za poslednja tri meseca u Nemačkoj.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Volkswagenčitanja : 671Komentari