home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes C klase L

Nemački proizvođači automobila sada su zadovoljni jer beleže profit, ali stižu upozorenja da to može da se promeni. Najviše brine situacija u Kini, najvećem pojedinačnom tržištu za Mercedes, Volkswagen i BMW. U Kini je prodaja pala i možda će još.

Konsultantska kuća Ernst & Young (EY) je saopštila da kineske vlasti ne planiraju da uskoro ukinu stroge epidemiološke mere koje su i glavni razlog za pad prodaje. „U narednim mesecima preti opasnost da će prodaja još da padne,“ rekao je Peter Fus (Peter Fuß) iz EY.

Konsultanti su sproveli istraživanje o 16 najvećih proizvođača automobila na svetu, među kojima su i tri nemačka. Podaci kineskih ogranaka ovih kompanija pokazali su da je prodaja u aprilu pala za 35,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Iako je auto-industrija u prva tri meseca 2022. godine zarađivala uglavnom bolje, prodaja je širom sveta bila slabija nego prošle godine.

„Gole brojke za prvi kvartal su odlične, ali stvarna situacija u automobilskoj industriji je izuzetno napeta,“ rekao je Konstantin Gal (Constantin Gall), stručnjak EY za Zapadnu Evropu.

Trenutno najviše profitiraju proizvođači luksuznih vozila jer se čipovi, koji hronično nedostaju, prvenstveno ugrađuju u velike i skupe autombile koji imaju prednost. Uz to, proizvođači zbog velike potražnje skoro uopšte ne nude popuste.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Mercedesčitanja : 330Komentari