home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat fabrika

Električna vozila nisu jedino efikasno sredstvo smanjenja emisija koje proizvodi automobilska industrija, poručio je šef italijanskog udruženja ANFIA, upozorivši da bi električna mobilnost u Italiji mogla da ugrozi više od 70.000 radnih mesta.

I druge tehnologije bi mogle pomoći u dekarbonizaciji industrije, ispunjavajući iste ciljeve i istovremeno zadržavajući znanje, iskustvo i radna mesta u Italiji, rekao je predsednik udruženja italijanskih proizvođača automobila Paolo Scudieri.

"Mislim na moguć opipljiv doprinos biogoriva i sintetičkih goriva i vodonika", pojasnio je Scudieri, dodavši da italijanska automobilska industrija već puno ulaže u vodonik.

Biogoriva i sintetička goriva čine kategoriju e-goriva, a razvijaju se kako bi omogućila kontinuirano korišćenje modifikovanih verzija SUS motora, umesto prelaza na komercijalna električna vozila na baterije (BEV).

Isključivo fokusiranje na BEV tehnologiju, u kojoj trenutno dominiraju azijski proizvođači, ugrozilo bi po njemu oko 73.000 radnih mesta u Italiji u idućim godinama, a električna mobilnost ne bi kompenzovala gubitak jer će prema nekim procenama otvoriti oko 6.000 novih radnih mesta.

Scudieri je dodao i da bi oko 450 proizvođača auto delova u Italiji, od ukupno njih 2.200, moglo da stavi ključ u bravu jer još nisu ni počeli da preusmeravaju proizvodnju na električnu tehnologiju.

Evropska komisija je predložila svođenje emisija CO2 iz autoindustrije neto na nulu do 2035., u sklopu većeg paketa mera zaštite klime koji bi onemogućio prodaju novih vozila na fosilna goriva u EU.

O predlogu će sledeće nedelje raspravljati Evropski parlament, napominje Reuters.

U EP-u se još nije iskristalizovalo većinsko mišljenje, tvrdi šef italijanskog udruženja.

"Važan će biti svaki glas, a moja je želja da naši zastupnici u Evropskom parlamentu pri glasanju vode računa i o interesu svoje zemlje", rekao je Scudieri.

Izvor: Seebiz.eu / HINA

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fiatčitanja : 386Komentari