home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford EV

Iz Forda su saopštili da će Valensija biti proizvodni dom njihovih električnih vozila sledeće generacije, a takođe su potvrdili dalja ulaganja u svoju fabriku u Kelnu u Nemačkoj.

Kako navodi Auto Express, Fordov izbor Valensije nije iznenađenje, s obzirom da je njegova postojeća fabrika Almussafes na istočnoj obali Španije najveća van SAD. Ranije ove godine sa njenih traka je sišao poslednji evropski Mondeo.

Fabrika je izgrađena 1976. godine i pošto se do sada fokusirala na automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, biće joj potrebna značajna ulaganja da bi se pomoglo američkoj firmi da postigne svoj evropski cilj od 100% vozila sa nultom emisijom do 2035. godine.

Najava se poklapa sa Fordovom posvećenošću svojoj fabrici u Kelnu. Ford planira da prodaje 600.000 električnih vozila godišnje u Evropi od 2026. godine, od kojih će većina dolaziti iz njegovog nemačkog pogona, tako da ulaže 1,7 milijardi funti u fabriku.

Očekuje se da proizvodnja počne sledeće godine i da će pokrenuti nekoliko novih potpuno električnih modela Forda, uključujući „krosover srednje veličine“ i „sportski krosover“. Takođe postoje planovi da se asortimanu pridruži i električna Puma.

„Ford ulaže velika sredstva u proizvodnju električnih vozila u Nemačkoj, a mi smo posvećeni zemlji kao lokaciji našeg glavnog štaba u Evropi“, navodi Ford.

„Dovođenje naše potpuno nove arhitekture električnih vozila u Valensiju će nam pomoći da izgradimo profitabilan posao u Evropi, obezbedimo zaposlenje visoke vrednosti i povećamo Fordovu ponudu vrhunskih električnih vozila visokih performansi, potpuno povezanih vozila koja zadovoljavaju potrebe naših evropskih kupaca“, stoji u saopštenju.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 235Komentari