home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota C-HR

Japanska Toyota prijavila je pad operativnog profita od 42 odsto u drugom kvartalu tekuće godine, jer se najveći svetski proizvođač automobila borio sa rastućim troškovima sirovina i ograničenjima proizvodnje izazvanim blokadom u Kini, zbog širenja korona virusa.

Toyota je ostvarila 4,3 milijarde dolara operativnog profita u drugom tromesečju, dok je profit u istom periodu prošle godine bio 7,4 milijarde dolara. Proizvodnja je takođe pogođena nedostatkom čipova, što je globalno usporilo automobilsku industriju. Toyota je tri puta tokom drugog kvartala smanjivala ciljeve proizvodnje, prenosi Financial Times.

Analitičari S&P Global Market Intelligence očekivali su da će operativni profit japanske kompanije u drugom kvartalu iznositi nešto više od 6,1 milijardu dolara. Nakon objavljivanja kvartalnog izveštaja vrednost akcija kompanije Toyota oslabile su za 3,9 odsto.

Uprkos kvartalnom padu profita, Toyota je povećala svoju prognozu neto godišnje dobiti za 740 miliona dolara. Kompanija je takođe saopštila da su izgledi za proizvodnju pozitivniji u drugoj polovini godine, kao i da ostaje pri svom planu da do marta 2023. godine proizvede 9,7 miliona vozila.

Uprkos problemima, Toyota je prodala više vozila od Volkswagena tokom prvih šest meseci tekuće godine, što znači da je zadržala status lidera globalne prodaje treću godinu zaredom. Proizvodnja Toyote bila je za 10 odsto manja od planirane u ovoj godini, prenosi Al Jazeera.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Toyotačitanja : 276Komentari