home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat Centoventi

Nova Fiat Panda će se od kraja 2024. godine proizvoditi u fabrici u Kragujevcu.

Razvijen na bazi novog Citroena C3, italijanski gradski automobil biće 100% električni. Ovo bar kažu iz Francuske; glasine dolaze sa francuskog sajta L’Argus.

Fiat će u narednim godinama imati mnogo inovacija. Italijanska kuća će 2023. godine lansirati urbani krosover sa imenom 600 (izveden od Jeepa Avengera) i Topolino, klon Citroena AMI. Nakon toga će 2024. godine uslediti kompaktni SUV (baziran na Citroenu C4 i proizveden u Turskoj) i nova Fiat Panda, čija proizvodnja će početi u novembru 2024.

Iz Francuske stižu potvrde da će se nova Fiat Panda sklapati u Srbiji u fabrici u Kragujevcu, koja je proizvodila 500L.

Kako je najavio proizvođač, ova nova „Panda” će biti pozicionirana u B segmentu svestranih gradskih automobila koje je Punto napustio 2018. Dizajniran pod vođstvom novog direktora dizajna Fransoa Alboina (ranije iz Renaulta i otac budućeg R5), ovaj model će se povećati na oko 4 m.

Međutim, neće biti inspirisan konceptom Centoventi (predstavljen 2019. godine) jer su se, prema L’Argusu, na kraju odlučili za drugo rešenje.

Tehnički, Fiat neće imati većih problema u razvoju ovog gradskog automobila. Nova Panda će u stvari preuzeti CMP bazu novog evropskog Citroena C3.

Automobil iz Fiata biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi, jer će ovaj model imati svetsku sudbinu, posebno u Južnoj Americi. Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa motorom od 60 kW i Svolt baterijom od 40 kWh. Uslediće i snažnija verzija, sa motorom od 80 kW i baterijama od 50 kWh.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Izvor: L’Argus / Sparkchroniclesčitanja : 830Komentari