home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche

Nakon prošlonedeljnog debija na Frankfurtskoj berzi, Porsche trguje akcijama po ceni ispod početne, podležući tako pritiscima kojima je njegova krovna kompanija Volkswagen kada je pokrenula najveću inicijalnu javnu ponudu u Evropi u više od deset godina.

Vrednost akcija proizvođača sportskih automobila pala je za oko 1,8 odsto, na 81 evra, što je u skladu sa padom Euro Stoxx 50 indeksa. Porsche je svoj debi na berzi 29. septembra započeo sa cenom od 82,50 evra po akciji, na najvećoj IPO još od listiranja kompanije Glencore, vrednog skoro 10 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Listing kompanije Porsche prikupio je 9,4 milijarde evra (9,2 milijarde dolara) prihoda za Volkswagen, koji je odlučio da nastavi sa IPO i pored energetske krize i opšte zabrinutosti zbog monetarne politike centralnih banaka.

Generalni direktor u obe ove kompanije Oliver Blum (Oliver Blume) rekao je da će proizvođač čuvenog modela 911 privući ulagače pokazujući da je otporan na krizu, kao što je bio slučaj u pandemijskom periodu i kada je počela nestašica čipova.

“Poslednjih godina smo pokazali da imamo veoma jak i robustan finansijski profil. Ulagači vole da investiraju u stabilan biznis”, izjavio je Blum.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Porschečitanja : 347Komentari