home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia K8

Vlada Južne Koreje apeluje na Kia Corp., drugog najvećeg proizvođača automobila u ovoj zemlji, da ukine svoje garancije za zapošljavanje dece radnika iz sindikata, pošto kolektivni ugovor može da prekrši zakon koji garantuje fer mogućnosti za zapošljavanje za sve, saopštili su Ministarstvo rada i zvaničnici iz ove industrije.

Prema Ministarstvu zapošljavanja i rada, filijala Anjang Centralne regionalne uprave za zapošljavanje i rad poslala je ranije ovog meseca zvanično pismo Kijinom sindikatu i menadžmentu u kojem se navodi da član 26. stav 1. kolektivnog ugovora može predstavljati kršenje fer zakona o zapošljavanju.

Član 1. sporazuma kaže da se prednost pri zapošljavanju daje deci koja su uži članovi porodice aktuelnog člana sindikata, koji je nastradao u industrijskoj nesreći, piše Korea Times.

Gledali smo da li će rad i uprava Kie ispraviti klauzulu 1 u procesu kolektivnog pregovaranja“, saopštilo je ministarstvo rada. „Međutim, klauzula je ostala nepromenjena, pa smo poslali zvanično pismo na ispravku“.

Ministarstvo takođe razmatra korektivni nalog za popravljanje relevantne klauzule. Zakon o usklađivanju sindikata i radnih odnosa dozvoljava organu uprave da izda korektivni nalog ako je kolektivni ugovor u suprotnosti sa zakonom.

Međutim, da bi ministarstvo izdalo korektivni nalog, prvo mora da prođe kroz proces rešavanja preko regionalne komisije za radne odnose što traje oko tri meseca.

Ministarstvo je saopštilo da garancija za zapošljavanje kroz povlašćene i posebne odredbe o zapošljavanju krši jednaka prava zagarantovana članom 11. Ustava.

U slučaju nepoštovanja, ministarstvo planira da ubuduće preduzme pravne radnje sa korektivnim nalozima.

Administracija je postavila je garanciju pravičnih mogućnosti zapošljavanja kao jedan od svojih zadataka. Ocenjeno je da je sindikalno zagarantovano angažovanje prvo njihove dece praksa koja se ne može zanemariti s obzirom na sve veći nivo nezaposlenosti mladih.

Proizvođač automobila je rekao da se klauzula ne zloupotrebljava, te da je jako malo ljudi dobilo posao na osnovu ove klauzule, jer ona „gotovo i da nema praktičnu primenu“.

Hyundai Motor je uklonio ovu klauzulu 2019. godine.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Kiačitanja : 283Komentari