home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lightyear 0

Holandska kompanija Lightyear, koja je poslednjih šest godina provela razvijajući tehnologije za izradu prvog električnog vozila na solarni pogon na svetu, sada je ušla u novu fazu. Prvi model, Lightyear 0, ušao je u proizvodnju.

Napredak u tehnologiji baterija je rezultirao značajnim smanjenjem vremena punjenja u poslednjih nekoliko godina. Osnivač i izvršni direktor Lightyeara Lex Hoefsloot, međutim, mišljenja je da će brzi prelazak na električna vozila rezultirati velikim brojem vozila koja traže pristup infrastrukturi za punjenje, koja se neće povećavati u skladu s povećanom potražnjom. Automobili Lightyear na solarni pogon, međutim, neće toliko zavisiti o infrastrukturi, navodi Revija HAK.

Lightyear 0

Lightyear 0 se isporučuje s kablom za punjenje, ali ima i autonomiju koja raste sa sunčevom energijom. Baterija u automobilu ima skromnih 60 kWh što obećava domet od 463 km s jednim punjenjem. U kombinaciji sa solarnim punjenjem koje je dostupno pomoću dve zakrivljene ploče, Lightyear 0 može da pređe 695 km. Verovatno je to preambiciozno, ali je zanimljivo. Na bazi prosečne dnevne vožnje od 35 km, Lightyear 0 može da se vozi puna dva meseca pre nego što ponovo mora da se spoji na utičnicu.

Lightyear 0

Lightyear se udružio s finskom kompanijom Valmet Automotive za svoje proizvodne zahteve. Za početak, fabrika će proizvoditi jedan automobil nedeljno i nastoji da poveća proizvodnju do prvog tromesečja 2023. Lightyear radi na modelu Two, za koji se očekuje da će zahtevati još manji pristup električnom punjenju i da će biti jeftiniji.

Lightyear 0 košta oko 250.000 evra.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Lightyearčitanja : 448Komentari