home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Moskvič 3

Pad automobilskog tržišta u Rusiji nastavljen je u novembru, pri čemu je prodaja vozila potonula za 61,6 odsto na godišnjem nivou, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća (AEB).

Kako ističe Tanjug, prodaja je počela da pada otkako je Moskva u februaru pokrenula specijalnu vojnu oepraciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije koje ruskim kompanijama onemogućavaju pristup auto delovima i pošto je nekoliko stranih proizvođača napustilo tu zemlju ili obustavilo poslovanje u njoj.

Prema saopštenju AEB-a, u Rusiji je u novembru prodato 46.403 vozila naspram više od 120.000 jedinica prodatih u istom mesecu 2021, a od početka godine do sada prodaja je pala za 60,9 procenata, prenosi Rojters.

Budući da sankcije sputavaju sposobnost Rusije da održi rad vitalnih industrija, Moskva je poslala Indiji listu za potencijalnu nabavku više od 500 proizvoda, uključujući delove za automobile, avione i vozove.

Analitičari kažu da je ograničena potražnja u privredi, usled pada životnog standarda i rasta inflacije, takođe zadala udarac ovom sektoru.

Rusija je prošlog meseca pokrenula proizvodnju inovinarnog modela Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u fabrici u blizini Moskve koju je napustio francuski Reno.

Za proizvodnju novog Moskviča, koji je zasnovan na dizajnu, inženjeringu i platformi kineske auto kompanije JAC, isporučuju se delovi iz Kine.

Izvor: Tanjug.rs

Foto: Arhiva / Kolesa.ručitanja : 478Komentari