home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford logo

Američki proizvođač automobila Ford Motor navodno planira da otpusti 3200 radnika u Evropi, pišu strani mediji pozivajući se na nemački sindikat IG Metall. Rečeno je da će otpuštanja posebno uticati na Nemačku.

Planirano ukidanje radnih mesta je deo nastojanja kompanije da smanji troškove kako bi se nosila s trenutnom privrednom klimom usred straha od recesije, navodi nemačka novinska agencija dpa.

Veliki problem za Ford navodno predstavlja sve veća cena materijala za baterije za električna vozila. Kompanija je postavila cilj da će do 2030. polovinu njene svetske prodaje činiti električna vozila. Kompanija je nedavno ocenila da će morati da bude konkurentnija u prelasku na električna vozila te da prelazak na proizvodnju takvih vozila zahteva strukturne promene.

Prema Reutersu, Ford planira da ukine 2500 radnih mesta u razvoju proizvoda i 700 radnih mesta u menadžmentu, uglavnom u Nemačkoj. Američki proizvođač automobila planira da preseli razvoj nekih proizvoda u Sjedinjene Države.

Ford je radnike svoje fabrike u Kelnu, koja zapošljava oko 14.000 ljudi, obavestio o svojim planovima na sastanku radničkog saveta. U međuvremenu, sindikat IG Metall rekao je da planira da preduzme mere ako Ford nastavi s predloženim ukidanjem radnih mesta.

"Ako pregovori između radničkog saveta i uprave u sledećim nedeljama ne budu garantovali budućnost radnika, uključićemo se u proces", naglasili su u IG Metallu, koji se smatra jednim od najvećih sindikata u Nemačkoj. Ne isključuju mere koje bi mogle da ozbiljno utiču na kompaniju ne samo u Nemačkoj, nego i u Evropi, prenosi dpa.

Izvor: Seebiz.eu / dpa

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Fordčitanja : 236Komentari