home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volvo EX90

Prema rečima izvršnog direktora Volvoa Džima Rouana, potpuno autonomni automobili su još uvek "daleko", uprkos zrelosti tehnologije.

On je takođe rekao da je trenutni sistem klasifikovanja samovozećih automobila na pet nivoa "glupost" i da nepotkrepljene tvrdnje o razvoju vozila bez vozača više ne naduvavaju vrednost deonica kao što su to činile pre nekoliko godina.

U intervjuu za australijske medije, on je objasnio da postoje samo dva nivoa autonomije: sa rukama na volanu (Advanced Driver Assist Systems ili ADAS) i rukama koje nisu na volanu (Autonomous Driving ili AD).

Takođe je rekao da tehnologija za punu autonomiju već postoji, ali da je problem u propisima koji trenutno ne dozvoljavaju punu autonomiju.

„Ali voziti se unutar grada u kojem postoje škole i radovi na putu, gde ima mnogo promena svakog dana? Mislim da je to daleko,“ rekao je Rouan u intervjuu, a prenosi Car Expert.

Rouanov stav odražava percepciju bivšeg izvršnog direktora Volvoa Hakana Samuelssona o ovom pitanju, napominjući da percepcija javnosti o autonomnim automobilima nije tako pozitivna kao što neki veruju. Mnogi ljudi su i dalje skeptični u vezi sa tehnologijom i zabrinuti su za njenu bezbednost.

Ali to ne znači da će Volvo prestati da razvija ovu naprednu tehnologiju. Kompanija još uvek razvija svoj softverski paket koji će dovesti do tehnologije potpuno autonomne vožnje. „Tehnološki, prilično sam uveren da ćemo imati tehnologiju da to uradimo kada zakon dozvoljava da se to dogodi u određenim uslovima“, dodao je Rouan.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 194Komentari