home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lucid Air

Deonice Lucida su skočile čak 88% u petak i zaustavljene su zbog volatilnosti nakon špekulacija da Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) razmatra kupovinu preostalog udela u startapu za luksuzna električna vozila.

Do skoka je došlo nakon informacije o potencijalnom poslu sa sajta Betaville. Deonice su zatvorile 43% više, što je njihov najveći jednodnevni rast u istoriji.

Volatilno kretanje deonice je verovatno pogoršano ulagačima koji pokrivaju kratke pozicije.

"Glasine o Lucidu stvarno naglašavaju rizik uključenosti u EV deonice u ovom trenutku", rekao je Garrett Nelson, potpredsednik i viši analitičar deonica u CFRA Research, za Yahoo Finance.

"Kartoteke za kratkoročne kamate u celom prostoru su porasle i na opasno su visokim nivoima nakon katastrofalne godine EV kapitala, zbog čega su deonice kao što je LCID sklone kratkoročnim cenama (trenutne kratkoročne kamate za LCID iznose više od 25% float-a)."

PIF već poseduje 65 posto Lucida koji je 2022. proizveo 7180 vozila.

"Ako Saudijci kupe ostatak kompanije, mislimo da bi verovatno više uložili u rešavanje operativnih problema koji su ograničavali rast proizvodnje i verovatno obezbeđuje veći stepen održivosti kompanije na duge staze", rekao je. Nelson.

Analitičar primećuje da je LCID proizvodio samo vozila brzinom od oko 38 jedinica dnevno, "što nije ni blizu postizanja masovne proizvodnje." Za poređenje, Teslina (TSLA) Q4 stopa proizvodnje je bila 4.779 jedinica/dan.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Lucidčitanja : 335Komentari