home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW fabrika

Nemačka ekološka organizacija Deutsche Umwelthilfe je tužila BMW na Okružnom sudu u Minhenu. Cilj tužbe je da BMW do 2030. u potpunosti ukine motore s unutrašnjim sagorevanjem u novim automobilima (Evropski rok za ukidanje dizelaša i benzinaca je 2035. godina) te da do 2030. drastično smanji emisiju CO2 prodatih novih vozila.

Prema DUH-u, BMW je dužan da deluje u skladu s obavezujućim propisima Pariskog sporazuma o zaštiti klime i nemačkog Zakona o zaštiti klime. Samo s automobilima prodatim u 2021. godini, BMW je bio odgovoran za 62,2 miliona tona CO2 u celom svetu – više nego što godišnje ispuste zemlje poput Finske, Norveške ili Portugala, kažu u DUH-u.

Kako piše Revija HAK, sud u Minhenu je odbio tužbu, ali uz ogradu da tužba može biti uspešna u budućnosti ako klimatski ciljevi ostanu neispunjeni.

Savezna direktorka DUH-a Barabara Metz, kaže:

– BMW-ov poslovni model se bazira na uništavanju naših sredstava za život. Više se ne mirimo sa svesno prihvaćenom klimatskom štetom koju izaziva ova kompanija. Pogotovo nakon današnje sudske odluke, uvereni smo da će iza nas stati viša instanca. Spremni smo da iznesemo ovaj slučaj pred Savezni sud pravde.

Osim BMW-a, DUH tuži i Mercedes-Benz te kompaniju za distribuciju nafte i prirodnog gasa Wintershall Dea. Postupak protiv Mercedes-Benza je trenutno pred Višim regionalnim sudom u Štutgartu.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: Arhiva Autoblog.rs / BMWčitanja : 340Komentari