home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bentley Bentayga

Bentley je u 2022. godini ostvario operativni profit od 708 miliona evra, što predstavlja povećanje od 82 odsto u odnosu na 2021.

Treba podsetiti da je 2018. godine Bentley bio duboko u minusu sa operativnim gubitkom od 288 miliona evra. Zatim je 2019. ostvario profit od 65 miliona evra, dok je 2021. profit bio 389 miliona evra.

U saopštenju za javnost o finansijskim izveštajima za 2022. godinu, izvršni direktor Adrijan Holmark kao razlog pozitivnih finansijskih kretanja navodi bolju efikasnost unutar kompanije.

„Od najniže tačke 2018., ceo tim je intenzivno radio na restrukturiranju poslovnog modela, paralelno sa lansiranjem novih modela“, rekao je on. „Prošla godina je označila prekretnicu na ovom putu. Od 2018. ostvaren je obrt od skoro milijardu evra u profitu uprkos neviđenom periodu poremećaja i kriza uključujući Bregzit, Kovid, snabdevanje poluprovodnicima, Ukrajinu i ekonomsku nestabilnost u Velikoj Britaniji.“

Osim toga, za finansijski procvat su zaslužne i kupovne navike kupaca. Ukratko, kupci sve više troše na opcije i personalizaciju. Na tom frontu, Bentley kaže da su ograničena izdanja i kolekcionarske stvari povećale prodaju za 20,9 odsto.

2022. je bila i rekordna godina prodaje sa ukupno 15.174 prodatih jedinica. Ponovo je vodeći u paleti bio SUV Bentayga, koji je zauzeo 42 odsto ukupne prodaje modela u 2022. Continental GT i njegova Cabrio varijanta su zauzeli skoro trećinu prodaje, pri čemu je Flying Spur dobio 28 odsto učešća.

„Zadržaćemo fokus na vrednosti kupaca, a ne na obimu prodaje i prilagodićemo naš plan u skladu sa situacijom na tržištu“, rekao je Holmark. „Međutim, naš dobro izbalansirano izvozni uspeh, disciplinovana struktura upravljanja troškovima i sposobnost da maksimizujemo personalizaciju na industrijalizovan način, podstičući profitabilnost, dobra su osnova za nastavak ovog uspeha.“

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 263Komentari