home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault 5 EV

Generalni direktor Renaulta Luca de Meo se osvrnuo na budućnost automobilske industrije te je poručio da motori sa unutrašnjim sagorevanjem polako odlaze u istoriju.

Na događaju koji je u Nemačkoj organizovo magazin Politico, De Meo je izjavio da su proizvođači automobila već odgovorili na planove EU da od 2035. godine uvede politiku nulte emisije za automobile i kombije.

"Mislim da niko ko razvija potpuno novi motor u Evropi ne razvija motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Sav novac ide na električnu ili tehnologiju vodonika", rekao je direktor Renaulta.

Umesto izrade motora sa unutrašnjim sagorevanjem, De Meo naglašava da je ključni cilj sustizanje Kine koja se, kako ističe, nalazi deceniju ispred svih kada se govori o tehnologiju baterija električnih vozila.

"Električna vozila su na putu da postanu dominantno tržišno rešenje za izazov nulte emisije. Trend udaljavanja od motora sa unutrašnjim sagorevanjem je nepovratan jer se dobavljači koji imaju desetine hiljada zaposlenih širom Evrope udaljavaju od njih. Videćete kako taj talas dolazi", poručio je De Meo.

Dok su neki proizvođači automobila, uključujući Renault, u početku želeli da odlože datum povlačenja proizvodnje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem za 2035. godinu, većina je već najavila planove za prelazak na potpuno električnu prodaju u Evropi do 2030. godine.

Autor: SEEbiz / Klix.ba

Foto: Arhiva Autoblog.rs / Renaultčitanja : 316Komentari