home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Model Y

Prema JATO podacima prikupljenim za Motor1, jedan električni automobil je na vrhu globalnog rangiranja prodaje. A to je Tesla.

JATO podaci za 53 tržišta širom sveta, plus informacije za druga ključna tržišta i procene za druga, ukazuju na to da je Tesla Model Y bio najprodavaniji automobil na svetu u prvom kvartalu ove godine.

Još u avgustu 2022. godine, izvršni direktor Tesle Ilon Mask je najavio tokom godišnjeg sastanka akcionara da će Model Y postati najprodavanije novo vozilo na svetu 2023. Iako je brend veoma brzo rastao, u to vreme se to smatralo optimističnim ciljem, obzirom na visoku prosečnu cenu ovog SUV-a srednje veličine.

Ali nedavno smanjenje cena i Teslina svetska ekspanzija podstiču potražnju za Modelom Y. Podaci prikupljeni za prvi kvartal pokazuju da je Tesla Model Y prednjačio sa 267.200 prodatih jedinica. To je povećanje od približno 69 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Model Y je imao snažne rezultate u Kini, njegovom osnovnom tržištu, u Sjedinjenim Državama gde je porastao za 68 procenata i u Evropi, gde je postao najprodavanije vozilo.

Corolla, koja je godinama bila jedan od najpopularnijih automobila na svetu, zabeležila je opadajuću prodaju od 256.400 jedinica. To uključuje pad od 29 odsto u Kini i pad od 10 odsto u Sjedinjenim Državama. Razlika između ova dva automobila nije tako velika, što znači da sve može da se dogodi do kraja godine.

Listu pet najprodavanijih u prvom kvartalu popunjavaju još tri Toyote: Hilux (214.700 jedinica), RAV4 (211.000) i Camry (166.200).

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 318Komentari