home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Ford Fiesta

Kako pišu britanski mediji, poslednja Ford Fiesta će sići ​​ sa proizvodne trake 7. jula ove godine, nakon što je kompanije još krajem prošle godine odlučila da ukine ovaj model.

Time se završava 47 godina proizvodnje i osam generacija Fieste. Poslednje dve Fieste će ostati u Fordu, jedna će se pridružiti floti međunarodnog nasleđa kompanije, sa sedištem u Kelnu u Nemačkoj, fabrici u kojoj je model proizveden, a druga je namenjena floti nasleđa u Velikoj Britaniji.

Fiesta je ukinuta jer je brendu bio „potreban prostor u fabrici“ da proizvodi električni SUV Ford Explorer, otkrio je još krajem prošle godine Martin Sander, generalni direktor Ford Model E Europe.

„Odlučili smo da pravimo naše električno vozilo ovde u Kelnu“, rekao je Sander. „Dolazi trenutak kada nam je potreban prostor za proizvodnju, jer pretvaramo fabriku Fieste u postrojenje za potpuno električna vozila. Zbog toga smo morali da donesemo odluku o zaustavljanju proizvodnje Fieste.”

EV centar u Kelnu, prva Fordova fabrika sa ugljeničnom neutralnošću, zvanično je otvoren 12. juna.

Fiesta je jedan od nekoliko dugotrajnih Fordovih modela koji su izbačeni iz palete dok se brend priprema za punu elektrifikaciju: poslednji primerci modela S-Max i Galaxy MPV su sišli sa proizvodne linije u aprilu 2023., a proizvodnja Focusa će se prekinuti 2025.

Kompanija očekuje da će prodavati 600.000 električnih vozila godišnje do 2026. godine u okviru svoje divizije Ford Model E, koja radi odvojeno od odeljenja za SUS automobile i komercijalna vozila (Ford Blue i Ford Pro, respektivno). Ford je ranije najavio da će od 2030. godine u Evropi prodavati samo električna vozila.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 484Komentari