home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Jedan od Fordovih noviteta na Salonu u Ženevi (pored naravno evropske premijere novog Focusa i svetske prezentacije novog Focusa Wagon) je i definitivna serijska verzija druge generacije kompaktnog MPV modela C-Max, koji je u predserijskoj varijanti bio izložen u septembru prošle godine u Frankfurtu. 

Iako će novi C-Max kupcima ponuditi svežiji dizajn (mešavina modela S-Max i Kuga), prostraniju i moderniju unutrašnjost sa kvalitetnijim materijalima, veću bezbednost i još bolje vozne osobine (koristi platformu Focusa III), možda je najveća novost verzija sa tri reda sedišta i za sedam putnika (ovaj potonji model je nazvan Ford Grand C-Max).

Ove dve verzije se i vizuelno razlikuju, budući da C-Max sa 5 sedišta ima konvencionalna zadnja bočna vrata, a Grand C-Max sa 7 sedišta ima klizna vrata, kao i ravniji krov u zadnjem delu, kako bi se obezbedilo više mesta za glave putnika pozadi.

Sedišta u drugom i trećem redu mogu veoma jednostavno da se sklope, stvarajući na taj način potpuno ravan pod.

Što se motora tiče, pored unapređenih TDCi dizelaša, C-Max i Grand C-Max su dobili i novi 1.6 EcoBoost SCTi benzinski motor sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem koji će biti dostupan u verzijama sa 150KS i 180KS. Prosečna potrošnja slabije varijante iznosi 6,6 litara goriva na 100 km, a emisija CO2 je 154 grama po km.

Standard je manuelni šestostepeni menjač, dok se kao opcija uz ovaj motor nudi i novi PowerShift menjač sa dulim kvačilom.

Od benzinaca su u paleti i 1.6 Durateq Ti-VCT sa 105KS i 125KS, a kod dizelaša 1.6 Duratorq TDCi sa 95KS i 115KS (troše 4,5 litara goriva na 100km, emisija CO2 je 119 g/km), kao i jači 2.0 TDCi sa 140KS i 163KS (ovaj poslednji do 100 km/h ubrzava za 9,5 sekunde i troši 5,3 litara goriva na 100 km).

C-Max i Grand C-Max na evropskom tržištu startuju u drugoj polovini godine, ali cene za sada još nisu poznate.

VIDEO : Ford Grand C-Maxčitanja : 4568Komentari

Auuuu, kako su ruzni.

Autor Mikelangelo 05 Mar 2010, 07:12

Pa i Mikelangelo je bio ruzan , pa mu nije smetalo da pravi remek dela...

Autor nikokaoja 05 Mar 2010, 11:25

stvarno, niko kao ti... ne lupa!

Autor Mikelangelo 05 Mar 2010, 13:04

Moze li bilo ko da mi objasni, u cemu je smisao postojanja vozila poput C-Maxa, Renault Scenica, C4 Picassa, Golf Plusa. Sta je to sto ima C-Max a nema novi Focus? Grand C-Max jos i ima smisla i trzisnu poziciju za sebe ali C-Max...To samo u glupavoj i dekadentnoj Evropi moze da prodje.

PS. Nedostaju podaci o dimenzijama auta

Autor Vladigar 05 Mar 2010, 18:40