home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa : NSautomobili.com

Zahvaljujući Master Group-u, ovlašćenom prodavcu i serviseru vozila Renault, Nissan i Dacia, bili smo u mogućnosti da testiramo novu Daciu Duster

Prva pomisao na 4x4 vozilo iz Rumunije je mnogim poznavaocima autoindustrije ARO 10. Ovo nekada popularno terensko vozilo je svoju primenu našlo i u civilnoj i u vojnoj službi, a broj proizvedenih modela širom sveta je zaista impresivan. Sada je došao red na novi model sa terenskim karakteristikama iz Rumunije – Daciu Duster. 

Priča o Dusteru je manje-više poznata. Nakon globalnog uspeha sa modelima Logan i Sandero, čelnici Renaulta su uvideli da je moguće pod Daciinim znakom plasirati još jedno vozilo, ovaj put sa nešto drugačijim karakterom, ali i dalje sa izuzetno atraktivnom cenom. Pripreme za proizvodnju Dustera su izvršene na do sada najvišem nivou, od Nissana je preuzet 4x4 pogon, od Renaulta je preuzet pogonski agregat, dok je ostatak karoserije izrađen u pogonima Dacie u Rumuniji. Finalni proizvod je pored veoma izražajnog izgleda dobio čak i ono što se nije očekivalo, mogućnost ravnopravne borbe sa znatno skupljom konkurencijom iz iste ili čak više klase.

Iako smo sa izgledom Dustera bili upoznati već neko vreme, prvi duži susret sa rumunskim crossoverom je predstavljao pozitivno iznenađenje. Ako se izuzmu pomalo nedorečeni detalji na prednjoj masci, možemo da kažemo da je ''lice'' Dustera prepoznatljivo i da se svakako razlikuje od konkurencije. Hromirani okvir gornjeg dela maske je standardan za sve verzije Dustera, dok su branici u boji karoserije rezervisani za skuplje pakete opreme. Duster se može pohvaliti elegantno stilizovanim i izraženim bokovima, koji prekrivaju točkove od 16 inča, a ukoliko kupac zahteva kao opcija se mogu poručiti zavesice za blato po ceni od 40 evra za par. Kao i kod pravih vozila sa terenskim aspiracijama i kod Dustera je moguće videti zaštitu prednjeg i zadnjeg podnog dela karoserije.

Ono po čemu Dacia Duster nije prerasla svoje sestrinske modele je unutrašnjost. Vodeći se logikom snižavanja cene finalnog proizvoda neke žrtve su se morale načiniti, pri čemu je kvalitet plastičnih, i detalja od tkanine, identičan onome na Sanderu. No, krenimo redom. Prednja konzola je bez neke želje da se vizuelno izdvaja izrađena od čvrste, ali precizno uklopljene plastike, koja bi u narednih 5 godina trebala da pruži svom vlasniku vožnju bez karakterističnog ''pucketanja''. Već odomaćeni izgled instrumentacije, u veoma preglednoj formi, pruža vozaču jasne informacije o svim aspektima vožnje, dok je upotreba adekvatno dimenzonisanih prekidača iza volana do krajnje mere olakšana. Na centralnom delu prednje konzole su smešteni audio uređaj, nešto skromnijih mogućnosti, i ispod njega elektropodizači prednjih prozora. Zanimljivo rešeni retro prekidači klimatizacije se lako koriste, iako je povremeno zbog njihove nešto niže pozicije potrebno spustiti pogled sa puta. Jedini element koji otkriva Dusterovu prevashodnu namenu je selektor pogona, smešten ispod komandi klimatizacije, sa mogućnošću izbora pogona na dva ili sva četiri točka. Vozač i suvozač u Dusteru su relativno udobno smešteni u, za ovu klasu, pristojno dimenzionisana sedišta, koja bi iskreno vizuelno delovala mnogo privlačnije sa drugim dezenom. Ljubitelji prostora za sitnice neće biti baš oduševljeni malim pregradama, ali je njihov raspored ipak dovoljno raznovrstan za svakodnevni smeštaj ključeva i sitnog novca. Prostor na zadnjoj klupi je dovoljno velik da se smeste tri odrasla putnika, uz malu napomenu da je pozicija za sedenje nešto uspravnija, što znači da je za duža putovanja, na kojima se morate opustiti, ipak preporučljiv transport samo dva putnika. 

Mnogi potencijalni kupci na Dustera gledaju kao na malo veći karavan. Ako se uzme da je zapremina prtljažnika kod Logana 510 litara, a kod Dustera u verziji 4x4 408 litara, postavlja se pitanje da li je Duster zaista stvoren za transport veće količine prtljaga. Kod Dustera u verziji pogona 4x2 zapremina prtljažnika iznosi 475 litara, što već zvuči mnogo prihvatljivije, ali ste u tom slučaju lišeni pogona na svim točkovima. Zapreminu prtljažnika je moguće povećati preklapanjem deljive zadnje klupe do maksimalnih 1.636 litara.

Najzad dolazimo do pogona testirane Dacie Duster. U pitanju je dobro poznati Renaultov dizel agregat od 1.5 l dCi, sa 110 Ks i 240 Nm pri 1.750 o/min. Prenos snage na sva četiri točka se vrši preko šestostepene manuelne transmisije, a već pominjani selektor pogona je moguće, za najteže terene, postaviti u poziciju LOCK. Težina Dustera od skoro 1.300 Kg ne deluje kao previše veliki zalogaj za dizel motor od 110 Ks, što smo kasnije sa zadovoljstvom i konstatovali prilikom vožnje na otvorenom putu. U gradskim uslovima vožnje Duster je sa dužinom karoserije od 4.31 m i širinom od 1.82 m prilično snalažljiv, a jedini problem nastaje pri vožnji unazad, kada visoka ivica stakla petih vrata onemogućava pogled na bliske predmete. Za dobro snalaženje u gradskoj vožnji je zadužena viša pozicija sedenja u odnosu na ostala vozila, koja pruža vozaču bolji pregled saobraćaja. Kada se izađe na otvoreni put vožnja Dusterom postaje još bolja. Mada je visina karoserije 1.62 m, to ne znači i da je težište vozila postavljeno jako visoko. Ceo 4x4 pogon svojom težinom održava Duster čvrsto na putu, čak i kada se vozi nešto brže u krivinama. Preciznost upravljanja je za pohvalu, kao i nedostatak buke koja dolazi iz motornog prostora, a jedino je ogibljenje nešto bučnije kada se prelazi većom brzinom preko naših puteva prepunih udarnih rupa. Na ravnom putu je celokupan sistem oslanjanja podešen tako da je prva asocijacija u vožnji udobnost. Na kratkom izletu van asfaltnih puteva Duster je pokazao da je i 4x2 pogon više nego dovoljan za vožnju, ali se za neke blatom ili snegom prekrivene puteve preporučuje postavljanje prekidača u AUTO položaj.

Testirana Dacia Duster sa cenom od 14.515 evra predstavlja jedan od najpovoljnijih izbora, kada je kupovina lakog terenskog vozila u pitanju. Za vozače kojima 4x4 pogon nije potreban ušteda prilikom kupovine je značajna, jer se osnovni Duster sa agregatom od 1.6 l, u 4x2 verziji pogona, može kupiti za 9.315 evra. Osnovni Duster sa 4x4 verzijom pogona je kupcima dostupan od 11.115 evra i ukoliko nemate nekih preteranih zahteva po pitanju dodatne opreme sa ovom verzijom možete biti sasvim zadovoljni.

Zahvaljujemo se još jednom Master Group-u i pozivamo vas da posetite njihov prodajni salon na adresi Rumenački put 4a, Novi Sad, a dodatne informacije su dostupne na broj telefona 021/518-177.

Paket opreme AMBIANCE + dodatna opciona oprema 

SERIJSKA OPREMA DUSTER

Branici i spoljne ručice na vratima u crnoj boji 

Čelične felne veličine 16’’

Preklopiva zadnja klupa

ABS + sistem pomoći pri naglom kočenju

Prednji vazdušni jastuk za vozača

Prednji vazdušni jastuk za suvozača koji se može isključiti

Servo upravljač

Svetla s dvostrukom optikom

Spoljni retrovizori ručno podesivi iz unutrašnjosti

Ručno otvaranje prednjih i zadnjih stakala 3 naslona za glavu pozadi (središnji naslon sa zakrivljenim nosačima)

Nasloni za glavu napred podesivi po visini

Tritačkovni pojasevi napred

Sistem za pričvršćenje dečjeg sedišta

Isofix na bočnim zadnjim sedišti

Kodirana blokada paljenja

Upaljač i pomična pepeljara

Središnje plafonsko svetlo napred

Osvetljenje prtljažnika

Pretinci za odlaganje u prednjim vratima

Čelične felne 16"

Zatamnjena stakla

Predoprema za radio

Rezervni točak normalne veličine

Presvlake Track   

SERIJSKA OPREMA AMBIANCE - dodatno na opremu DUSTER

Središnje zaključavanje vrata 

Električno otvaranje prednjih stakala

Daljinsko radio-frekvencijsko otključavanje

Uzdužni krovni nosači u crnoj boji

Bočni vazdušni jastuci napred za zaštitu glave i grudnog koša

Ukrasni elementi u unutrašnjosti u sjajnoj sivoj boji

Fiksni nasloni za glavu napred nove generacije

Vizuelno i zvučno upozorenje za nezakopčan pojas vozača i suvozača

Dodatna opciona oprema  

Modularnost 308 eur.

Preklopiva zadnja klupa, deljiva u razmeri 1/3-2/3 ;vozačevo sedište, sigurnosni pojasevi i upravljač podesivi po visini  

AMBIANCE PLUS 925 eur.

Klima uređaj

Radio mono CD MP3 sa komandama pri upravljaču

Svetla za maglu   

Spoljnji izgled 349 eur.

Metalik ili posebna boja

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

MOTOR 1.5 dCi 110 4 x 4

Kod motora

MC

Tip menjača

Ručni 6 brzina

Norma o zaštiti okoline

Euro 5

Broj sedišta

5

Usisavanje

Turbo punjač promenljive geometrije

KARAKTERISTIKE MOTORA

Tip motora

K9K 898

Zapremina (cm3)

1 461

Prečnik klipa x hod (mm)

76x80,5

Broj cilindara

4 linijski / 8

Stepen kompresije

15,7

Najveća snaga kW CEE (KS DIN)

80 (109)

Broj obrtaja pri najvećoj snazi (obr/min)

4000

Najvećiobrtni moment Nm CEE (Nm)

240

Broj obrtaja pri maksimalnom obrtnom momentu (obr/min)

1750

Vrsta ubrizgavanja

Direktni Common Rail + multipoint

Gorivo

Dizel

Filter čestica

u seriji

MENJAČ

Tip menjača i indeks

TL8*000

Broj prenosa napred

6

Brzina (km/h) pri 1 000 obr/min u 1. brzini

5.79

u 2.

9.97

u 3.

15.8

u 4.

23,16

u 5.

31,83

u 6.

41,82

UPRAVLJAČKI MEHANIZAM

Ručni upravljač / servo (tip)

Servo (hidraulički)

Prečnik okretaja između ivičnjaka/ između zidova (m)

10,44 / 10,76

Broj obrtaja upravljača (krajnji levi - krajnji desni)

3.3

VEŠANJE

Tip prednjeg vešanja

Tip Mac-Pherson s donjim pravouglim ramenima i stabilizatorom

Multilink tipa Mac-Pherson

da

TOČKOVI I GUME

Felne

6,5 J 16

Gume

215/65 R 16 M+S

KOČENJE

ABS Bosch 8.0

Serija

Pomoć pri naglom kočenju

Serija

Elektronska distribucija sile kočenja

Serija

ESP + ASR

Opcija (na nivou opreme Lauréate)

Servo kočnice: jednostruke (S) dvostruke (D) - Ř (")

DV 280 / 24

Napred: ventilirajući diskovi (DV) Ř (mm) / debljina (mm)

DV 269 / 22

Nazad: Doboši (T) / Ř (u inčima)

T - 9 inča

PERFORMANSE

Aerodinamika S (m2) / Cx

2,42 / 0,42

Najveća brzina (km/h)

168

0-100 km/h (s)

12.5

400 m iz mesta (s)

18.7

1000 m iz mesta (s)

34.3

POTROŠNJA I EMISIJA (u l/100Km i g/Km)

CO2 (g/km)

145

Gradska vožnja (iz mesta) (l/100 km)

6.5

Vangradska vožnja (l/100 km)

5.3

Mešovita vožnja (l/100 km)

5.6

ZAPREMNINA

Rezervoar za gorivo (l)

50

MASA (kg)

Praznog vozila spremnog za vožnju (kg)

1294

Praznog vozila spremnog za vožnju na prednjoj osovini (kg)

766

Praznog vozila spremnog za vožnju na zadnjoj osovini (kg)

528

Najveća dopuštena masa (kg)

1844

Ukupna u vožnji (kg)

3344

Nosivost (kg)

550

Najveća masa prikolice s kočnicama (u okvirima ukupne mase u vožnji) (kg)

1500

Najveća masa prikolice bez kočnica (kg) 

680

TERENSKE SPOSOBNOSTI

Dubina gaza (mm)

350

DACIA Eco2 

Duster zadovoljava sledeća 3 kriterijuma:
- emisije CO2 manje od 140 g/km ili vozilo koje koristi biogorivo;
- vozilo je proizvedeno u fabrici sa sertifikatom ISO 14001 maksimalno smanjujući svoj uticaj na okolinu;
- sadrži više od 5 % reciklisane plastike.
Sa potpisom Dacia Eco2, marka se angažuje tokom čitavog životnog ciklusa vozila.

Autor: Vince Geza     Foto: Miloš Belić     Video: Rade Poznićčitanja : 9832Komentari

Pravi SUV za nezahtevne.

Autor milan 05 Avg 2010, 10:56

Sam test je razočaravajući. Kao da je testirano vozilo limuzina a ne terenac ili SUV. Upravo Dacija inisistira baš na terenskim sposobnostima dustera i upravo je tu najveće razlika između nje i sličnih, mnogo skupljih vozila.
Za 11 000€ se ne može dobiti ništa slično 4x4 a da može zadovoljiti osnovne terenske zahteve.
Sa ovom vozilom je Dacija bacila rukavicu u lice mnogim proizvođačima sličnih vozila.

Po meni nedostaje jeftinija, ispod 10 000€, potpuno "gola" varijanta Dustera 4x4.

Svaka preporuka za one kojima treba nešto, za selo, lov, ribolov, planinske uslove i i osnovni of road.

Autor Mange 05 Avg 2010, 11:33

Nagradno pitanje: ako se Duster koristi za off-road vožnju, koliko dugo će trajati isti? Govorim o kvalitetu izrade.

Vreme će pokazati...

Autor Boris 05 Avg 2010, 12:09

Boris
Zavisi šta podrazumevaš Off road.
Dačija je idealna za bilo kakve puteve, znači tamo gde ima nekog puta. Za nevolju mogu i oranice, livade, šume.
Za potoke i sajmane, velike kamene stanovnike i slično, nije.
Za njih je najbolji UAZ.
Za nevolju moze landkruzer, patdifener i slični.
A za kvalitet se ne boj.

Autor Mange 05 Avg 2010, 12:17

ruzan je ko pas

Autor mare 05 Avg 2010, 13:03

@Mare
Nemoj da vredjas pse,reci ruzan je ko lopov :)

Autor PITBULL 05 Avg 2010, 13:56

ne vređaj ni lopove :)

Autor gagiNBG 05 Avg 2010, 14:02

Nije lepotan, niti je pojam luksuza, ali za te pare, sasvim OK. Za nešto lepše i bolje treba skoro duplo više para, pa za one koji prevashodno traže funkcionalnost i kojima je cena presudni faktor, ovo je prava stvar!

Autor Miki 05 Avg 2010, 21:23

Jako bih voleo da vidim ove "negativce" po pitanju ocenjivanja ovog SUVa.Pretpostavljam da "voze" ili opste nista ne voze od automobila,a i te kako bi zarko zelelei da imaju ovako"los" SUV.Najlakse je kritikovati,ali jos jednom....hello....za ovaj novac taj auto vredi mnogo vise.
Inace ja licno vozim RR Defender.Pozzz

Autor SALE 27 Feb 2012, 22:15

vozim je već 60000 km mahom na otvorenom putu i potrošnja je veća od 8 litara na 100 km.previše zar ne.

Autor goran 06 Mar 2013, 00:37