home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Italijanski „Fijat” će zatvoriti 2010. godinu s neto profitom, izjavio je uoči zvaničnog otvaranja Međunarodnog sajma automobila u Parizu izvršni direktor Serđo Markione, naglašavajući da se bolji dani očekuju posle industrijske krize i priprema za moguće udruživanje.

Markione je naglasio da će „Fijat” najverovatnije podići ciljeve poslovanja u ovoj godini uprkos činjenici da je septembarska prodaja kola podbacila. „Analizirao sam brojke i mislim da postoje vrlo dobre šanse da podignemo ciljeve„ kazao je Markione novinarima pred sutrašnje formalno otvaranje za najširu publiku jedne od najvećih smotri najnovijih dostignuća u automobilskoj industriji.

Upitan da li će „Fijat” obezebediti čist profit u čitavoj ovoj godini, Markione je kratko rekao „da.„ „Ovo je prvi sajam automobila koji se odžava nakon krize. Proizvođači kola su promenili svoj stav. Očekujemo donekle svetliju budućnost, ali je rano za slavlje„ dodao je Markione, koji je istovremeno i direktor američke kompanije „Krajsler” u kojoj „Fijat drži 20 odsto akcija.

Trgovci ističu postitivnu situaciju u kojoj se nalazi italijanska grupacija i pored teškoća sa kojima se suočava čitav sektor i ukazuju na spekulacije povodom mogućih udruživanja u tom sektoru posle razdvajanja „Fijata” na auto i industrijski biznis, koje bi trebalo da se okonča ove godine.

Markione je izjavio da „Fijatova” prodaja u septembru „nije bila dobra u Italiji i Evropi, ali da je išla doboro u Latinskoj Americi.„

Šef „Fijata” je rekao da njegova grupacija analizira šanse mogućeg povezivanaj sa trećim „auto igračem”, ali tek pošto se kompletira integracija sa „Krajslerom”, nad kojim „Fijat” ima upravljačku kontrolu.

„Fijat” ima opciju da poveća udeo u „Krajsleru” na 35, a kasnije i na 51 odsto. Taj plan akcionari „Fijata” su odobrili u septembru.

Markione je najavio da je grupacija otvorena za udruživanje kako bi ojačala svoju novu poslovnu jedinicu „Fijat indastrijal”, koju kontrolišu italijanski proizvođač kamiona „Iveko” i njujorška kompanija CNH, koja se bavi izradom poljoprivrednih mašina.

Tim povodom oglasio se u Parizu i izvršni direktor nemačkog „Dajmlera” Diter Ceče koji je kazao da još ne pregovara sa „Fijatom”, ali nije isključio mogućnosot analize preuzimanja „Iveka”. „Industrijske mašine, poljoprivreda i konstrukcija vozila nisu naš glavni posao,„ dodao je Ceče.

Italijanski dnevnik „Republika” objavio je prošle sedmice da je „Dajmler” zainteresovan za kupovinu „Iveka” kada se u januaru okonča podela „Fijata” i kada se njegove akcije pojave na berzi.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1138Komentari

Ma gde ce neko ko uvaljuje samo "krsheve" da ostvari jos i profit?!? :)))

Autor carobnjak 01 Okt 2010, 14:56

I corava koka jedno zrno ubode...
:-)
Pa ne bi poslovali da ne ostvaruju profit, bar ja kontam da je tako.

Autor Dejan 01 Okt 2010, 15:18

Ja uglavnom zapitkujem tehnicka pitanja, kome je ovaj konkurent, kojoj klasi pripada...
I pokusavam da branim poteze nekih kompanija kada ih svi pljuju.

Autor Dejan 01 Okt 2010, 15:32

I da, cesto uhvatim sebe kako obajsnjavam ljudima da se ukusi razlikuju, i sto je nekome lepo nekome je ruzno.
Ali dok ja ista napisem, jos milion komentara kako je nesto odvratno i treba drugacije da izgleda, pa onda uporedjivanje sa sporetom, kantom...
Ima svacega ovde...
:-D

Autor Dejan 01 Okt 2010, 15:34

@Dejan
slazem se sa ovim, jednostavno neki ne razlikuju sta je to ukus, cinjenice, statistika i licno misljenje...

Autor carobnjak 01 Okt 2010, 15:36

Čestitam fijatu. Očekivao sam to.
Đulijeta će donekle biti prodavanija od dosadašnjih alfi.
@ carobnjak
Ja sam Dejan L, a ovo L mu dodje iz lazarevca. A ovaj gore Dejan je samo Dejan

Autor Dejan L 01 Okt 2010, 16:27

@Dejan L
znam i to! :)))

Autor carobnjak 01 Okt 2010, 16:38

@Dejan L
Šta čestitaš fiatu?
Jel ove krševe? Doista i to mora neko da pravi!

Autor Dule 01 Okt 2010, 16:45

Markione je izjavio da „Fijatova” prodaja u septembru „nije bila dobra u Italiji i Evropi, ali da je išla doboro u Latinskoj Americi...
Jos kad je Fiat automobil.

Autor dusan 01 Okt 2010, 19:53