home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Sa četiri svetska debija, revolucionarnom električnom tehnologijom te kroz ponosno prikazivanje trkačkih atributa, Chevrolet pravi zazubice na 2010 Sajmu automobila u Parizu.

Chevrolet revolucionarno električno vozilo Volt takođe ima zapažen nastup, tek nekoliko nedelja pred početak prodaje na odabranim područjima u SAD-u, dok su putničke i trkačke verzije modela Cruze i Corvette izložene jedna uz drugu kao prikaz suštinske veze između uspeha u trkama i razvoja proizvodnih automobila.

"Pariz 2010 je za Chevrolet sajam kakav se događa jednom u životu sa četiri svetske premijere," istakao je Vejn Brenon, predsednik i generalni direktor kompanije Chevrolet Europe. "Chevrolet štand prikaz je potupno nove postavke Chevrolet-a koju će kupci videti u salonima 2011. to jest u godini našeg stogodišnjeg jubileja".

Chevrolet Volt

Sa prvim konceptom Chevrolet Volt na sajmu u Detroitu prikazanim pre samo tri godine, Sajam u Parizu 2010. predstavlja najavu izbacivanja na tržištu SAD-a, gde će se, u izabranim područjima, Volt naći u prodaji za svega nekoliko nedelja. Kao priličan način za obeležavanje stogodišnjice Chevrolet-a sledeće godine, početak proizvodnje Volta za evropsko tržište predviđen je u 2011. godini, sa prvim kolima u prodaji ne pre početka 2012.godine.

Chevrolet Volt je električno vozilo povećanog dometa i razlikuje se od hibridnih vozila po tome što se uvek pogoni na električnu energiju. Volt koristi električnu energiju kao primarni izvor, te benzin kao sekundarnu pomoćnu energiju za stvaranje električne energije. Hibridna vozila zahtevaju oba izvora – motor i akumulator – kako bi ostvarila pune performanse. Tipično za hibrid, motor sa sagorevanjem je veći od dve pogonske jedinice te pruža najveći deo potrebne snage tokom zahtevnih manevara vozilom.

Volt se izdvaja od drugih električnih ili hibridnih pogonskih sistema. Vozi do 60 km na električnu energiju, pohranjenu u litijum-jonskom akumulatoru. Kada se akumulator isprazni generator na vozilu proizvodi električnu energiju za napajanje električne pogonske jedinice, istovremeno nastavljajući sa punjenjem akumulatora, time uvećavajući opseg Volta na više od 500 km.

Za ponovno punjenje, Volt se može povezati na običnu kućnu utičnicu od 230V, a za potpuno punjenje potrebno mu je manje od tri sata.

Voltov merač efikasnosti na instrument ploči pruža vozaču poovratnu informaciju u stvarnom vremenu o efikasnosti vožnje, dok Voltov "Green Leaf" taster pruža pristup u energetske tokove vozila, stanje punjenja i energetske podatke. Vozač je u mogućnosti da plan punjenja podesi unutar vozila ili daljinski, prema vremenu dana ili troškovima.

Zas sve namene i svrhe, Volt je konvencionalno vozilo sa petora vrata koje pruža prostor za četiri putnika uz 300-litarski prtljažnik. Sa obrtnim momentom od 370 Nm, Volt može da ubrza do 100 km/h za impresivnih devet sekundi, te postiže najveću brzinu od 161 km/h. 

PR Chevrolet

Foto : Chevrolet, arhiva Autoblog.rs
 čitanja : 1018Komentari

To je to!

Autor Sloba 10 Okt 2010, 23:39

preskup. dileri vec sada traze po $15,000 preko cene koju je gm odredio ($40,000 minus $7,500 koji se dobiju nazad od drzave)

Autor mile antena 11 Okt 2010, 02:05