home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dobitnik nagrade od pet miliona dolara za najbolje vozilo koje može preći najmanje 160 kilometara bez punjenja, nije električni automobil, već ono koje vozi na mešavinu etanola i benzina - Very Light Car.

"Very Light Car, 'vrlo lagani automobil', koji pokreće mešavina od 85 odsto etanola i 15 odsto benzina, ima, poput običnog automobila, motor s unutrašnjim sagorevanjem, ali ništa više na njemu nije kao na drugim vozilima", kaže Bred Džeger, inženjer u ekipi Edison 2.

"Mala težina, i vrlo mali aerodinamički otpor su dve osobine koje su dovele čitav projekt do onoga što je danas. Izvor goriva nije bitan - otkud god da dolazi energija, ovaj je auto efikasan", kaže Džeger.

Mešavina E-85 sadrži etanol koji je u Americi proizveden uglavnom iz kukuruza. Međutim, sama proizvodnja etanola nije baš tako efikasna.

David Fridmen, iz organizacije Uninion ov Konsernd Sajentis (Union of Concerned Scientists) objašnjava:

"Najbolji izvori etanola su: drvni otpad, trava, ili smeće. To su otpadni proizvodi koji, podvrgnuti fermentaciji, daju etanol za gorivo automobila. Problem s trenutnom proizvodnjom etanola je da se većinom proizvodi iz kukuruza ili šećerne trske. A to nije najbolji način. Oba ova izvora zahtevaju velike zemljišne površine za uzgoj i mnogo vode, a, uz to, poskupljuju proizvodnju hrane".

'Vrlo lagani automobil' ekipe Edison 2 pretekao je desetine konkurenata i osvojio X-nagradu u visini od pet miliona dolara.

Gotovo sva druga vozila u konkurenciji koristila su pogon na baterije. Ali, baterije imaju i neželjene aspekte: često ih treba puniti, i to sa strujom koja dolazi iz elektrana, od kojih mnoge koriste ugalj. Uz to, što raditi s litijumom kad jednog dana baterija više ne bude upotrebljiva?

Svi automobili u konkurenciji za X-nagradu bili su dizajnirani s jedinstvenim ciljem – da budu maksimalno efikasni, bez da to postižu bilo na uštrb udobnosti kupca ili bezbednosnih standarda. Za laika, razlike su zanemarive.

Izvor : Tanjug.rs i Mondo.rsčitanja : 915Komentari

"Svi automobili u konkurenciji za X-nagradu bili su dizajnirani s jedinstvenim ciljem – da budu maksimalno efikasni, bez da to postižu bilo na uštrb udobnosti kupca ili bezbednosnih standarda."

I sad ce neko da kaze da je ovo bezbedno vozilo???
Pa zamisli da ga 'zvekne' neka sila od auta, bi ga ispeglalo na putu!

Autor Damko 10 Okt 2010, 11:54