home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

New York Times prenosi detalje tajnog projekta kompanije Google koji bi mogao da promeni istoriju omiljenih četvorotočkaša.

Ova kalifornijska kompanija testira nekoliko automobila koji se voze bez pomoći i upravljanja od strane ljudi i to po 1.500 kilometara, i više od 200.000 km sa minimalnim intervencijama vozača.

Projekat je pokrenut od strane Google-ovog inženjera i vođe tima koji je razvio Google Street View. Sebastijana Truna, direktora Stanford Artificial Intelligence Laboratory. Podsetimo, on je bio vođa tima koji je 2005. godine osvojio nagradu Pentagona u visini od 2 miliona dolara za dizajn Stenli robot-automobila koji je mogao da pređe 200 km bez upravljanja vozača.

Za ovaj projekat, Google je pozajmio nekoliko Toyota Priusa i Audija TT sa naprednim tehnologijama digitalnih mapa i softverom veštačke inteligencije koji ima senzore za okolna vozila i oponaša odluke vozača.

Kako navode inženjeri, cilj projekta je da dobijemo bezbednije puteve. Robot-vozači reaguju brže nego ljudi, imaju percepciju od 360 stepeni i ne mogu da budu ometani, pospani ili pod uticajem bilo kakvih supstanci ili alkohola, navode inženjeri.

Autonomni automobili mogli bi da dupliraju kapacitet puteva kako bi se izbegle gužve, a bez mogućih saobraćajnih nesreća i povreda, mogli bi biti izrađeni od tanjih materijala, što bi dovelo do manje potrošnje goriva.

Ipak, ovo nije prvi ovakav projekat – istraživači sa Jejla NYU-a razvili su prošle godine superkompjuter po imenu NeuFlow koji bi trebalo da bude osnova u navigaciji automobila u budućnosti.

Izvor : Economy.rs i Youtube.comčitanja : 681Komentari